• onze waardering

Betty RECENSIE

Betty is een aaneensluiting van korte verhaaltjes, beschouwingen bijna, over Betty’s leven als veertigplusser, journaliste en vriendin van David. Van Betty moet je houden… en smaken verschillen. Dat geldt ook voor verwachtingen. Als blanco lezer(es), niet bekend met het Betty-feuilleton in Vrij Nederland, komt de vorm van het boekje over als een combinatie tussen een bundeling columns en een soort dagboek. Daardoor krijg je toch verwachtingen, doordat je gaat vergelijken met andere columnbundelingen en dagboeken.

Bij Betty moet je niet rekenen op spanning, actie of spitsvondige humor. Het is meer een kabbelend verhaal over haar redelijk kleine wereldje bestaande uit werk en haar partner. Hier en daar komt er een vriendin in voor, maar breder dan dat wordt het leven van Betty in dit boek niet. Als je over de helft bent met lezen lijkt het erop dat er iets in haar leven gaat veranderen, maar dat blijkt niet te zijn wat het leek. Daarna kabbelt haar leven weer rustig verder.

Op de achterflap van het boek staan een aantal vragen. Maar daar krijg je lang niet altijd antwoord op: Betty is meer iemand die zich het leven laat overkomen, dan dat ze zelf actie onderneemt en besluiten neemt. Ook staat op diezelfde achterkant dat vele lezers het feuilleton in spanning volgen. Iedere lezer ervaart een boek natuurlijk anders, maar ik kan niet bedenken waar die spannende momenten dan zitten in het verhaal. Al met al een boekje (ruim 150 pagina’s) voor de liefhebber. Het boek irriteerde mij (net) niet, maar het inspireerde me ook niet. Het bracht geen lach op mijn gezicht, liet me niet meeleven met de hoofdpersoon, maakte niet dat ik veel te lang wilde doorlezen van de spanning en ook herkenning bleef uit. Helaas!

Ben jij bekend met het Betty-feuilleton in Vrij Nederland?

Betty

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ben ik wel aardig genoeg voor mijn moeder? Mogen pijnboompitten nog van de culipolitie? Mag ik geld verdienen met iets waar ik eigenlijk tegen ben? Hoe lang moet ik nog alimentatie betalen aan mijn lamlendige ex? Moet ik twitteren? Waarom heeft degene die voor me staat in de supermarkt altijd vies eten in z'n karretje? En wie is toch die man met het communistenjasje?

  Wekelijks volgen duizenden lezers in spanning het Vrij Nederland-feuilleton Betty, waarin fortysomething Betty (journaliste in kunst, cultuur en culinaire kwesties, lat-relatie, geen kinderen) tastend en doortastend haar weg zoekt door een woud van grootsteedse moderne dilemma's. Betty heeft graag dat de dingen ouderwets blijven zoals ze waren. Ze is vooral een toeschouwer, een einzelgänger die de wereld beschouwt vanuit haar veilige zolderkamer en door de bril van haar fantasie, die waar nodig een pact aangaat met de genadeloze werkelijkheid. Maar wanneer er dingen gebeuren waardoor haar alledaagse leven plotseling niet meer zo alledaags is, zal ze in actie moeten komen. 'Jij moet eens met beide benen op de grond landen,' zegt haar geliefde David. Maar misschien wil Betty dat wel helemaal niet. 

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

 • De grote race - Ruby Coene 

 • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

 • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

 • Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Gerelateerde artikelen

 • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • Vijftig tinten vrij

 • Tattoo's geïnspireerd door boeken

 • In gesprek met Mel Wallis de Vries

Zoek in artikelen