• onze waardering

Smaragd RECENSIE

Je kunt het je als gemiddelde Nederlander amper voorstellen: een leven in de oorlog. Constant achterom kijken, constant in angst leven, bang om ontvoerd of vermoord te worden. Voor de jonge Lina is het dagelijkse werkelijkheid. Ze woont in Bagdad met haar vader. Haar moeder is al jaren vermist; ontvoerd vanwege haar tegendraadse geloof. Wanneer de bommen van het Amerikaanse leger op de stad vallen, hopen Lina en haar geliefden op betere tijden. Maar schijnt bedriegt. Het regime van Saddam Hussein mag dan wel gevallen zijn, de hoop op vrijheid is hiermee nog lang niet gehoord. De bombardementen door de Amerikanen maken het leven in Iran wellicht nóg ingewikkelder. Lina wordt verscheurd door verdriet, angst en eenzaamheid in de barre tijden die aanbreken in haar geliefde stad.
 
Smaragd is een Young Adult, en prikkelde mij met de tekst ‘Het verhaal van een onmogelijke liefde in Bagdad’. Dat juist die verhaallijn eigenlijk het minst pakkend was van het boek, bleek later een zure conclusie. Lina komt in contact met een Amerikaanse soldaat en langzaam bloeien er gevoelens tussen de twee. Deze liefde is onmogelijk en dus verloopt het contact dan ook stroef. Het had mij meer kunnen grijpen als de verhaallijn wat dieper zou zijn uitgewerkt en een beter einde had gekend. Het is een illusie om te denken dat dit centraal staat in het boek en dat zorgde voor enige teleurstelling.
 
Ook de rest van het boek heeft mij slecht gegrepen. Het boek is redelijk eenvoudig geschreven, doch waan je je in het hoofd van een tiener, waarmee de doorsnee jongere zich totaal niet zal kunnen identificeren. Ik had dan ook grote moeite om de soms wat filosofische spinsels van Lina te volgen. De ietwat kinderachtig aandoende schrijfstijl klopt niet met hoe Lina is neergezet door de auteur. Ze probeert een zwaar verhaal te verpakken in een toegankelijke schrijfstijl voor tieners, maar dat is wat mij betreft toch niet helemaal gelukt.
 
Het verhaal is erg deprimerend waardoor ik me er niet toe kon zetten om even lekker voor dit boek te gaan zitten. Natuurlijk toon ik  barmhartigheid voor de échte bevolking van Iran, maar dit boek pakte mij slecht. Er zit weinig vaart in het verhaal, en het leidt uiteindelijk ook niet echt ergens toe. De spanningsboog is niet voldoende uitgewerkt, waardoor het licht bij mij al snel uit ging. Jammer, ik had wel gehoopt op een wat diepzinniger boek voor de jeugd, maar deze is het hem toch niet! 

Lees jij graag boeken over oorlog?

Smaragd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  2003. Hier heeft Lina zo naar verlangd: vrijheid. Vrijheid om te zeggen wat je wilt, tegen wie je wilt. Om de gedachten in je hoofd te mogen uitspreken. Vrijheid om eindelijk jezelf te mogen zijn. Als de bommen van de Amerikanen op Bagdad vallen lijkt een nieuwe tijd aan te breken. Lijkt. Want al heel snel blijkt dat Lina's leven veel ingewikkelder is geworden dan daarvoor. En dan wordt ze ook nog verliefd op een knappe Amerikaanse soldaat. Iets waarmee ze haar eigen leven in gevaar brengt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Assepoester verfilmingen

 • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

 • De gezelligste herfstfilms

 • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

Gerelateerde artikelen

 • Ule

 • Het bombardement

 • Recensie: Dansen met de vijand 

 • Verscheurd

 • Recensie: De boekendief

Zoek in artikelen