• onze waardering

Breek me RECENSIE

Na eeuwen van vervuiling is de wereld nog maar nauwelijks bewoonbaar. Het Herstel heeft de macht gegrepen met de belofte dat alles beter wordt, maar het tegendeel is waar. De meeste mensen leven in armoede. En een aantal heeft vreemde gaven ontwikkeld. Juliette vervloekt de hare: haar aanraking is dodelijk. Ze kan niemand aanraken, behalve haar vriendje Adam... en haar aartsvijand Warner, een belangrijke leider binnen Het Herstel.
 
In dit vervolg op het eerder verschenen Vrees me, zijn Juliette en Adam aangekomen in Omega Point, de geheime locatie van het verzet tegen Het Herstel. De mensen die hier wonen, hebben bijna allemaal een bijzondere gave. Niemand heeft echter zo’n krachtige gave als Juliette. Ze ontdekt dat ze niet alleen een dodelijke aanraking heeft; ze kan ook muren verpulveren en zelfs aardbevingen veroorzaken als ze heftige emoties voelt. Hiermee is ze een waardevolle aanvulling voor het verzet, maar voor haarzelf betekent het dat ze Adam niet meer kan aanraken zonder hem in gevaar te brengen. Hij is de enige van wie ze ooit heeft gehouden, maar haar gave maakt hun liefde onmogelijk. Met bloedend hart maakt Juliette het uit. Gelukkig heeft ze de beste afleiding ooit: Warners vader, de grootse leider van het Herstel, heeft een paar mensen van het verzet gegijzeld en hij wil Juliette als wisselgeld. 
Met gevaar voor eigen leven waagt Juliette zich in het hol van de leeuw. Wat wil Warners vader van haar? Ze krijgt de verrassing van haar leven: haar aartsvijand Warner is verliefd op haar. Als het verzet erin slaagt Warner te gijzelen, moet Juliette noodgedwongen veel tijd met hem doorbrengen. Tot haar eigen verbazing blijkt de lijn tussen liefde en haat erg klein. En Adam ontdekt op zijn beurt ook iets schokkends over Warner...
 
Breek me is geen chicklit, wel een dystopian novel over een toekomstige wereld, bijzondere krachten, gevaarlijke liefdes en een driehoeksrelatie. Hoewel het uitgangspunt van een meisje dat niemand kan aanraken intrigerend is, duurt het lang voordat het verhaal op gang komt. Juliettes verdriet om haar onmogelijke liefde voor Adam is (begrijpelijk) enorm, maar tegelijkertijd vertragen al haar gedachten en gevoelens hierover het verhaal. Ook de vele dialogen met Adam, die waarschijnlijk romantisch bedoeld zijn, zorgen eerder voor herhaling dan voor spanning. Eigenlijk komt het verhaal na 200 bladzijden pas echt op gang, als Juliette bereid is om mee te gaan op de geheime missies van het verzet. 
 
Het is bijna een opluchting als Kenji, één van de verzetsmensen, boos op haar wordt en zegt dat ze zichzelf bij elkaar moet rapen in plaats van alleen in een hoekje te treuren. De schrijfstijl van Tahereh Mafi draagt hier niet aan bij. Hoewel ze hier en daar uit de hoek komt met mooie zinnen, staat Breek me net als het eerste deel, Vrees me, weer bol van beeldspraak en metaforen. Wel mooi gevonden is dat sommige gedachten van Juliette, die ze van zichzelf niet mag denken, doorgestreept staan. Dit zorgt voor een bijzonder inzicht in haar gedachten. Voor liefhebbers van dystopian novels als De hongerspelen en Matched is dit echter niet de beste trilogie in het genre.

Wat is jouw favoriete dystopian novel?

Breek me

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (49 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hij zal mij vinden Ik vind hem eerst

  Hoop, denk ik steeds vaker, is een gevaarlijk, angstaanjagend iets.

  In dit intense vervolg op Vrees me moet Juliette keuzes maken die haar leven voor altijd zullen veranderen. Ze zal een keuze moeten maken tussen wat ze wil en wat ze denkt dat juist is. Ze zal een keuze moeten maken tussen goed en kwaad. Ze zal moeten kiezen tussen vechten of vluchten. En misschien moet ze zelfs een keuze maken tussen haar hart – en het leven van Adam.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

 • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

 • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

Zoek in artikelen