• onze waardering

Het lijstje van mama RECENSIE

Kate Greene is nog maar een tiener, als zij haar grote (en veel oudere!) liefde Singe ontmoet. Samen gaan zij de strijd tegen de ouders van Kate aan, want haar ouders zien deze relatie in eerste instantie echt niet zitten, en hun prille jeugdliefde mondt uit in een prachtrelatie. Deze relatie wordt bekroond met hun huwelijk en met de komst van twee kindjes: Finn en Reef. Finn wordt veel te vroeg geboren en Reef krijgt kanker. Een strijd en bestralingen volgen. Wanneer een poos later Kate kanker krijgt, denkt dit gezin, dat al zoveel heeft moeten doorstaan, ook nu te kunnen strijden en overleven. Helaas is dit niet waar. Kate zal overlijden. Wanneer Kate zich hiervan bewust wordt, besluit ze een lijstje op te stellen waar haar kinderen later naar kunnen kijken, zodat zij haar bijzonderheden niet vergeten (‘Mama hield ervan satellieten en vallende sterren te zoeken’) en waar haar man naar kan kijken om te weten wat zij had gewild, zodat hij ervoor kan zorgen dat het meegenomen wordt in de opvoeding van haar geliefde zonen (‘Leer de jongens om vrouwen te respecteren en niet met twee meisjes tegelijk te daten’).

Het boek bestaat uit elf hoofdstukken en elk hoofdstuk heeft als titel een zin/kreet uit het lijstje van mama Kate. Singe haalt in dit boek herinneringen op aan het begin van hun relatie, hun periode zonder kids, hun periode met kindjes, de periode waarin Kate ziek werd en de periode na haar overlijden. Deze verschillende periodes wisselt hij heel snel af, in flarden wordt er continu gesprongen in de tijd. Dit gebrek aan chronologie zorgt er helaas voor dat je er niet altijd helemaal in komt. Het taalgebruik is heel toegankelijk, je leest het dagboek van een dappere en trotse man in een enorm verdrietige periode van zijn leven. Singe heeft een liefdesverklaring geschreven aan zijn overleden vrouw Kate, waarin alle respect dat hij voor haar heeft duidelijk de boventoon voert. Het is een zeer aangrijpend, waargebeurd levensverhaal dat je niet snel vergeet.

‘Het lijstje van mama’ is een waargebeurd verhaal. Houd jij van waargebeurde verhalen?

Het lijstje van mama

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kort voordat Kate Green haar strijd tegen borstkanker verliest, maakt ze een lijstje. Voor haar man Singe en hun twee jonge zoontjes. Kate wil dat haar kinderen beseffen wat belangrijk is in het leven. Altijd op tijd komen. Bloemen plukken. Geen motor rijden. Snorkelen in de Rode Zee. 'Als ik er niet meer ben, moet je de jongens elke avond twee nachtzoenen geven, een van jou en een van mij', zegt Kate. Na haar dood is Singe intens verdrietig. Maar de nalatenschap van zijn vrouw houdt hem staande, helpt hem bij de opvoeding van zijn kinderen en inspireert hem tot het schrijven van dit boek.

  Het lijstje van mama is de liefdesverklaring van een man aan zijn vrouw, die haar gezin, en het leven, met een enorme hartstocht heeft gekoesterd. Een bijzonder aangrijpend levensverhaal dat na verschijning in Engeland meteen bovenaan op de bestsellerlijsten belandde.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • 12 films waarin de hoofdpersonages onverwacht snel doodgingen

 • Vijftig tinten vrij

 • De feiten over daten in de bioscoop!

Zoek in artikelen