• onze waardering

Wat ze je niet vertellen over mama zijn RECENSIE

Soms lees je een boek dat eigenlijk helemaal niet in je straatje zou moeten liggen, maar waar je toch gigantisch van geniet. Wat ze je niet vertellen over mama zijn van Suus Ruis was voor mij zo'n boek. Ik heb mezelf nog niet voortgeplant (en laten we voor de mensheid hopen dat dat nooit gebeurt), maar aangezien mijn broertje en zusje respectievelijk 10 en 13 jaar jonger zijn dan ik, weet ik wel iets van kleine hummeltjes zien opgroeien tot oogrollende, zuchtende en duh-zeggende pubers. En dit boek vertelt schaamteloos eerlijk hoe je modern opvoedt én - ook erg belangrijk - dat een misstap begaan geen kernramp is.
 
Suus Ruis vertelt in korte, columnachtige stukjes over verschillende aspecten van modern (single-) ouderschap en haar zoontje Caesar. Over dat de buurtkinderen altijd op haar wc poepen, over dat ze haar zoontje een keer per ongeluk een klap heeft gegeven, over beestjesangst, over kleuterjuffenhaat, over luizenmoeder zijn en nog veel meer. Dat doet ze in rake maar vooral ook hilarische bewoordingen als: 'Het is vrij simpel: kinderen zijn NSB'ers. Als je vijf bent, of zes, heb je maar twee doelen: spelen en klokkenluiden.' Of, nog zo'n pareltje in het stuk over zwaarden, pistolen en ander 'gewelddadig' speelgoed: 'Ik weet niet of je ooit 's ochtends in het donker met blote voeten op een Legoblokje bent gaan staan, maar dat noem ik pas geweld'.
 
Ik heb tijdens het lezen iedere bladzijde minstens drie keer gehikt van het lachen. Dit boek is een mix van precies de juiste dosis informatie, zelfspot en een grote schep liefde. Het enige wat eventueel een minpuntje genoemd kan worden (het ging me niet tegenstaan, maar het viel me alleen op een gegeven moment op) is dat de schrijfster iets over de helft van het boek veel stukjes afsluit met een sentimentele noot richting haar zoontje. Nu gáát het boek over haar zoontje, dus ik snap het helemaal. Ik denk alleen dat mensen die in mindere mate een emotionele vaatdoek zijn dan ik zich daar weleens aan zouden kunnen ergeren. Maar ach, de keren dat je vervolgens weer gierend van de bank rolt, maken dat ruimschoots goed.
 
Go Suus! Vijf hartjes! Ik hoop stiekem op een 'Wat ze je niet vertellen over pubers', over tien of twaalf jaar.

Is er iets wat ze jou nooit hebben verteld over 'mama zijn'?

Wat ze je niet vertellen over mama zijn

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Suus Ruis is moeder van een zoon van vijf. Ze neemt het moederschap heel serieus, maar zichzelf wat minder. Als hardwerkende moeder met deadlines moet je nu eenmaal een heleboel ballen in de lucht houden, en de ene dag gaat dat beter dan de andere. Soms voel je je een waardeloze mum. Daar lach je om, dat spoel je weg met een glas Chardonnay en dat levert een leuke column op voor de Fabulous mama. Dan weer ben je de bijna perfecte moeder, met de ultieme traktatie of een te leuk gesprek met je kind.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • 10 Netflix tips die je moet weten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

 • Young Adult top-5: september

 • 100 wereldplekken - Floortje Dessing

Zoek in artikelen