• onze waardering

Dikke pret RECENSIE

Larissa, die je misschien al kent door haar columns in het tijdschrift Vriendin, weegt 130 kilo en wil daar iets aan doen. Ze omschrijft dit als een reis en ze neemt jou als lezer(es) graag mee in dit dagboekachtige verhaal. Een reis waarbij het einddoel duidelijk is, maar de juiste route… dat is soms nog even zoeken.

Van de meest rare en ongemakkelijke ‘beautybehandelingen’ tot een bezoek aan een plastisch chirurg: Larissa onderzoekt het allemaal, maar blijft gelukkig dicht bij haar gevoel en laat zich niet gek maken. Ze blijft zoeken naar een afvalmethode die bij haar past, die goed voelt en waar geen streng dieet aan te pas komt.

Dikke Pret is dan ook geen boek dat zegt wat je moet doen: Larissa lijkt er respect voor te hebben dat iedereen de dingen op zijn eigen manier aanpakt. Ze gelooft erin dat de juiste dingen op het juiste moment op je pad komen en dat gebeurt dan ook prompt: via haar werk heeft ze de kans om een aantal weken gratis met een personal trainer te gaan sporten. Ze heeft een klik met hem en besluit het trainen daarna op eigen kosten voort te zetten. Deze ‘hulplijn’ motiveert haar en is een stok achter de deur.

Naast haar verhaal over afvallen, deelt Larissa ook andere ervaringen en anekdotes in haar boek. Er gebeurt op emotioneel gebied ook een heleboel met haar: het is alsof ze zichzelf opnieuw uitvindt. Ze kiest ervoor om niet meer om te gaan met mensen die haar beledigen en haar energie kosten, leert hulp aan anderen te vragen en ze wordt steeds assertiever. En dat laatste is hard nodig, want de opmerkingen die Larissa soms naar haar hoofd geslingerd heeft gekregen zijn werkelijk ongelooflijk!

Ze schrijft verder over shoppen: kleding, maar ook het rond etenstijd door een winkelstraat lopen en overal etensgeuren ruiken. Aan het einde van het boek vind je een stappenplan voor diegenen die zelf ook willen gaan afvallen. Ook hier weer geen do’s en dont's, maar eerder een soort oefeningen om je eetgedrag in kaart te brengen en te onderzoeken welk soort plan van aanpak het beste werkt voor jou. Het boekje is in een fijne stijl geschreven, luchtig en alsof een vriendin je thuis op de bank haar verhaal vertelt.

Ben jij ook zo benieuwd naar de ervaringen van Larissa?

Dikke pret

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Wat moet je dan als je je niet prettig voelt in je lijf en je graag wat dunner zou willen zijn? Larissa weet dat diëten niet helpt. Dat is zo vorige eeuw! Ze zijn een glijbaan naar eeuwig jojoën en altijd maar ontevreden zijn met jezelf. In ruim anderhalf jaar tijd viel Larissa zonder dieet ruim veertig kilo af. Ze schrijft hierover in Dikke pret: een vrolijk, bij vlagen hilarisch en vooral optimistische reisverslag over de weg naar een gezonder, slanker en gelukkiger leven. Verander van spijs is het devies van Larissa, zonder dat je jezelf daarmee te kort doet of aan levensgeluk inboet, en beweeg. Maar hoe doe je dat? Hoe integreer je dat in je leven? En is die hele reis naar je nieuwe ik wel leuk, wel de moeite waard? Het zou fijn zijn als je een reisgids zou hebben, zodat je weet waar en hoe je kunt beginnen en wat er eigenlijk zo leuk aan is en waar de valkuilen zich bevinden. Die reisgids, die is er nu. Larissa heeft zelf alle wegen bewandeld, van alle mooie dingen genoten en van alle moeilijke zaken geleerd om uiteindelijk haar bestemming te bereiken: het land van lekker in je vel en tevreden zijn met jezelf. De mooiste reis van je leven kan elke dag beginnen. Kost niets. Je hebt er geen paspoort voor nodig, geen reservering, geen tickets... alleen jezelf en een heel klein beetje hoop. Wat let je?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

 • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

 • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

 • De regel van drie - Sam Ripley

 • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

 • Top 10 films over eten

 • Let’s Boost!

 • Zoektocht naar columniste: de shortlist

 • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

 • Column: Zag je die piemel?

Zoek in artikelen