• onze waardering

Ruimte voor jezelf RECENSIE

Herfstschoonmaak in huis en geest! Stephanie Bennett Vogt legt in Ruimte voor jezelf uit dat opruimen niet gewoon het weggooien of het gedachteloos verplaatsen van tastbare rommel is. Nee, er komt veel meer bij kijken! Er bestaat ook zoiets als mentale en/of emotionele rommel die aangepakt moet worden. Pas daarna kan er een innerlijke ruimte en diepere innerlijke rust ontstaan. Ruimte voor jezelf is echt een oefenboek dat je aan de hand meeneemt om ruimte te scheppen in je hoofd en huis.

Het boek is ingedeeld in verschillende delen: bewustzijn, intentie, actie, niet-vereenzelvigen, compassie en wijsheid. Elk onderdeel wordt vervolgens in een aantal korte hoofdstukken verder uitgelegd. Met behulp van een aantal meditaties en opruimoefeningen kun je jezelf verder bekwamen en in een “opruimdagboek” kun je je vorderingen bijhouden. Elk deel eindigt met een krachtige samenvatting.

Het leek me een ideaal boek voor mezelf. In mijn hoofd is het met vlagen een gezellige chaos en mijn huis verkeert in een permanente staat van “bom ontploft”. Toen ik las wat het boek me zou brengen (in het kort: een meer waarachtig, opgeruimde jij) dacht ik alleen maar smachtend: “Ja, echt? Ik.Kan.Niet.Wachten!”

Is het wat ik er vooraf van had verwacht? In eerste instantie niet. In het begin lag ik tevergeefs op de bank te wachten tot ik aangespoord zou worden om kasten open te trekken en vuilniszakken te vullen met overbodige troep. Maar de aanpak is anders: opruimen is een mentaal proces. Het boek raakt aan mindfulness en principes van feng shui en dat is eigenlijk heerlijk. Je wordt geleerd kalm en bewust bezig te zijn. Stemmingen die je hebt omschrijft Stephanie Bennett Vogt als ´weer´. Ze legt uit hoe je deze niet binnen hoeft te laten komen. “Vereenzelvig je er niet mee en vat het niet persoonlijk op.”

Niet al haar tips zijn wat voor mij: een week lang hetzelfde steeds opruimen en weer terugzetten, om het in je systeem te krijgen klinkt als zonde van de tijd. En of meditatie nou echt mijn ding is, weet ik ook niet zo zeker. Misschien is dit ook wel stiekeme gemakzucht? 

Als het gaat om persoonlijke energievelden, die je overal mee naar toeneemt, maar die anderen ook ongemerkt in ruimtes achterlaten, wordt het wel een beetje zweverig en daar moet je wel echt voor openstaan.

Mijn al te nuchtere collega leek het een verschrikkelijk boek, maar als je je er echt aan overgeeft, is het enorm waardevol en merk je al direct verschil. Een boek voor je leven en dat je, als je huis en geest weer verstoft, er weer even bij kunt pakken om jezelf een opfris-opruimcursus te geven.

En wat ik nu al geleerd heb:

 Opruimen is serieus leuk! Ik krijg zin om de chaos in mijn kasten aan te pakken. Het is dat ik dit weekend deze recensie schrijven moest en al een borrel-date had met een vriendinnetje, maar anders…
 Negatieve buien werken andere negatieve buien in de hand, zo trekt positiviteit ook positiviteit aan.
 Vereenzelvig je niet met de problemen van anderen, en voel je niet schuldig als je een ander ‘teleurstelt’.
 Voel je niet schuldig om af en toe even niks te doen (stiekem was ik daar al best goed in, maar nu voel ik me er ook in gekend).
 Het is écht fijner om je rommel direct op te ruimen.
 Ik ben nu al meer in balans en strijdlustiger als iemand mij bullshit verkoopt en ik ben me er meer van bewust als iemand in mijn ruimte komt.
 Hoe lekker is het om in het hier en nu te zijn en niet af te hoeven dwalen naar een andere wereld?
 Ik luister meer naar mijn gevoelens: ook die van onbehagen, ongemak en verdriet mogen er zijn.

Kan jij dit boek ook wel gebruiken?

Ruimte voor jezelf

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  'Rommel is niet alleen de hoeveelheid spullen achter in onze kast, maar bepaalt hoe wij onszelf en de wereld om ons heen ervaren.' In Ruimte voor jezelf laat Stephanie Bennet-Vogt zien dat opruimen niet een gedachteloze oefening van weggooien is, maar een voorzichtige reis van oplettendheid, de tijd nemen, aandacht geven en loslaten. Ruimte voor jezelf is een nieuw model van opruimen, dat de oude oosterse wijsheid van ruimteverdeling combineert met praktische westerse tips om op te ruimen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Nieuwe spelletjes voor deze zomer

 • Neem mij mee - Sarra Manning

 • De verwoestingen van Devil's Acre - Ransom Riggs

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

Gerelateerde artikelen

 • The Woman in Black

 • TiS Lifestyle

 • Like & win: complete Beautiful Creatures serie! {afgelopen}

 • KEK Amsterdam

 • Column: De Zweefquote 365

Zoek in artikelen