• onze waardering

Brandschoon RECENSIE

Wanneer Amber Hewerdine een hypnotherapeut bezoekt om haar slapeloosheid op te lossen, gebeurt er iets vreemds. Onder hypnose zegt ze vier woorden: ‘Aardig. Wreed. Aardig Wreed.’ Hoewel Amber geen idee heeft wat deze woorden betekenen, weet ze zeker dat ze de woorden ergens eerder heeft gezien. En dat is het gekke: afdrukken van deze woorden op een leeg notitieblok zijn de enige aanwijzingen in een nooit opgeloste moordzaak. Dat maakt haar tot de enige verdachte van een moord – de moord op een vrouw die Amber nog nooit heeft ontmoet. Je kunt maar ergens van wakker liggen… Het leven van Amber Hewerdine zit niet eenvoudig in elkaar. Haar beste vriendin Sharon is omgekomen bij een – aangestoken – brand, en sindsdien zorgen Amber en haar man Luke voor Sharons dochtertjes. Amber is ervan overtuigd dat ze de vier vreemde woorden eerder heeft gezien, en hoe langer ze erover nadenkt, hoe zekerder ze weet dat het was in Little Orchard, het huis waar ze zeven jaar geleden kerst vierde met haar complete schoonfamilie, onder bezieling van haar schoonzus Jo, met wie ze een haat-liefdeverhouding heeft. Tijdens die kerst is iets voorgevallen waar sindsdien niemand over wil praten. Dat mysterie is hardnekkig in Ambers hoofd blijven rondspoken. En ook het mysterie van de vier vreemde woorden laten haar niet los. Is het mogelijk dat Amber zeven jaar geleden die woorden heeft gezien – en dat iemand uit haar familie iets met die moord te maken heeft?

Het verhaal wordt vanuit meerder perspectieven beschreven: dat van Amber, politiekoppel Simon Waterhouse en Charlie Zailer, en dan is er ook nog een apart perspectief vanuit een bijna alwetend perspectief, dat van de hypnotherapeut. Dit boek is het zevende boek waarin Simon Waterhouse en Charlie Zailer voorkomen, maar Brandschoon is een op zichzelf staande thriller die prima los te lezen is.

Hoewel het verhaal enigszins traag op gang komt door de vele personages en ogenschijnlijke uitweidingen over gebeurtenissen of psychologische uitleg, blijft het verhaal steeds intrigerend genoeg om door te willen lezen. De vertaling van de vier woorden komt niet helemaal uit de verf; het Engelse ‘Kind, Cruel, Kind of Cruel’ is dubbelzinniger. Het verhaal zit goed in elkaar, alle losse eindjes worden aan elkaar geknoopt. Brandschoon is een gecompliceerde Psychologische Thriller waarin de nadruk niet ligt op wíe het heeft gedaan, maar op het waaróm. Sophie Hannah is een meesteres in het creëren van mysteries.

Hou jij ook wel van een mysterieus verhaal?

Brandschoon

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Amber weet meer dan ze toegeeft, zelfs aan zichzelf. Ze weet dat ze niet meer kan slapen sinds iemand haar beste vriendin vermoord heeft door haar huis in brand te steken. Ze weet dat het niet normaal is als vier van je familieleden twee dagen verdwijnen, zonder aankondiging of bericht, en vervolgens al zeven jaar lang doen alsof dat nooit is gebeurd. En ze weet dat diep in haar geheugen de waarheid verborgen ligt over wat er al die jaren geleden is gebeurd. Verteerd door het vage, onbestemde gevoel dat het tijd is om uit te zoeken wat er precies is gebeurd, gaat ze met hulp van een hypnotherapeut op zoek naar antwoorden. Maar voor een brandschoon geweten moet je soms een hoge prijs betalen...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series verschijnen in februari op Netflix

 • Hoe je in één klap 101 miljoen volgers verliest - Frederick Deloddere

 • Jacht om Middernacht - Benjamin Read & Laura Trinder

 • Gloriedagen - Corina Bomann

 • Reserve - Harry hertog van Sussex

Gerelateerde artikelen

 • Boeken top-5: een tikkeltje stout

 • Recensie: Kil

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

 • Quiz: Wat is het perfecte boek voor jou?

 • Quiz: Welk boekengenre past bij jou?

Zoek in artikelen