• onze waardering

De test RECENSIE

Cia Vale is tot haar enorme vreugde uitverkoren voor De test: een jaarlijks evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van het Gemenebest geselecteerd worden. Degene die door alle rondes van deze test heenkomen, hebben de wereld aan hun voeten als nieuwe toekomstige leiders van het land. Mede door de waarschuwingen van haar vader, komt de jonge Cia er al snel achter dat De test en zijn beproevingen moeilijker en gevaarlijker zijn dan ze had gedacht. Het gaat veel verder dan wat toetsen maken over aardrijkskunde en rekenen. Naarmate Cia zich door de testrondes heen sleept, vallen haar vrienden stuk voor stuk af. Vrienden die ze waarschijnlijk nooit meer terug zal zien. Wat er met hen gebeurt is zal ze niet weten, er kan alleen naar gegist worden. Dan rest alleen de vierde, en de laatste testronde nog. Een enorm verwoest en vervuild speelveld midden in een land dat ooit Amerika heette. Gaat het Cia lukken zich door deze gevaren heen te slaan?

Na het lezen van de achterkant had ik al meteen een vooroordeel over het boek. Het verhaal lijkt verdacht veel op die van De hongerspelen. Een verwoest land na oorlogen met de regering, een jaarlijks evenement dat steeds terugkeert en levens verwoest van inwoners, een soort arena waar gevecht wordt op leven en dood. Én natuurlijk het feit dat dit ook een trilogie is. Wéér een schrijver die meelift op het succes van een ander. Zoals we al gezien hebben bij Vijftig tinten is dat nu ook het geval bij De Hongerspelen. En dan moet jij er de lol nog van inzien, om weer zo’n zelfde boek te lezen…

Geërgerd, maar toch nieuwsgierig begon ik aan de eerste bladzijden. Ik werd meteen het wereldje van Cia ingetrokken, en kon het al snel niet meer loslaten. Zonder enig tijdsbesef was ik al op een bladzijde ergens in het midden beland. Want jemig, wat was het spannend! Het verhaal is ontzettend goed verteld - af en toe wat kinderlijk - maar hij behoort niet voor niets tot de Young Adult. Ik kon me goed inleven in de personages en sloeg iedere bladzijde razendsnel om, om erachter te komen hoe de vork nu echt in de steel zat.  

Hoewel De test voor mij een aftreksel van De hongerspelen is, moet ik toegeven dat hij wel verdomd goed is. Maar of hij in de buurt komt van zijn legendarische voorouder? Dat betwijfel ik. De hongerspelen zal ik voor altijd in mijn hart sluiten, en dat gevoel zal ik nooit hebben bij deze trilogie. Al weet ik wel zeker dat ik ook de andere twee delen van deze serie wil lezen. Sterker nog, ik kan niet wachten!

Wat zijn jouw verwachtingen van De test?

De test

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (18 stemmen)
 • Omschrijving:

  Malencia Vale wil niets liever dan uitverkoren worden voor De test. Ieder jaar worden uit de eindexamenkandidaten de beste studenten gekozen die hun kolonie Vijf Meren mogen vertegenwoordigen tijdens De test in de hoofdstad Tosu City. Van de bijna tweehonderd kandidaten mogen alleen zij die slagen doorstromen naar de universiteit om klaargestoomd te worden tot de toekomstige leiders van het Verenigde Gemenebest. Tot haar grote vreugde is Cia een van de uitverkorenen, maar haar blijdschap verandert snel in bezorgdheid als haar vader haar de avond voor haar vertrek vertelt over zijn ervaringen gedurende De test. Hij herinnert zich slechts flarden, maar heeft wel zijn leven lang nachtmerries over de gebeurtenissen van vijfentwintig jaar eerder. Gewaarschuwd door haar vader vertrekt Cia naar de hoofdstad waar De test zal plaatsvinden. Al snel komt ze tot de ontdekking dat haar vaders waarschuwingen terecht waren en dat ze op zichzelf aangewezen is, als haar kamergenoot haar probeert te vermoorden en de inhoud van de diverse testen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van haar vragen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

 • Ochtendgloren - Corina Bomann

 • Nora schrijft haar eigen verhaal – Annabel Monaghan

Gerelateerde artikelen

 • De beste Carry Slee boeken

 • De top 10 beste boekverfilmingen

 • 18 x de leukste filmseries

 • Joanne Harris over derde deel Chocolat-trilogie

 • De 40 beste complete Young Adult series 

Zoek in artikelen