• onze waardering

Recensie: Verlaten zusje RECENSIE

Dit boek gaat over Emmie die samen met haar ouders in New York woont. Op het oog een normaal gezin, toch hebben ze een geheim: Emmie heeft nog een oudere zus, Roxy. Haar zus is het huis uit gezet toen Emmie zes was, daarna hebben de twee zussen elkaar nooit meer gezien. Maar Emmie is te nieuwsgierig en gaat samen met haar beste vriendin Chastity op zoek naar haar grote zus. Nu ze zelf volwassener wordt heeft ze steeds meer vragen aan Roxy.
 
Emmie is een gewoon meisje die woont in een wereldstad, New York. Ze gedraagt zich voorbeeldig en haalt hoge cijfers op de particuliere school. Ze is niet enorm populair, maar ook niet compleet onzichtbaar. Samen met haar beste vriendin Chastity praat ze over alles, vooral over jongens. Ze worden ouder, komen in de puberteit en willen zoveel mogelijk te weten komen over wat er nog meer is dan hun normale leventje. Emmie durft niet zo goed anders te zijn en is bang dat ze iets verkeerd doet in de ogen van haar strenge vader. Haar zus Roxy die het huis uit is gezet is het tegenovergestelde van haar. Vroeger was Roxy rebels: ze ging altijd tegen haar ouders in en pikte het niet om zich aan de regels te houden. Emmie voelt dit als last op haar schouders tegenover haar vader, zeker nu ze ouder wordt. Zij moet het wel goed doen en zich welgemanierd gedragen, anders wordt haar vader boos. Het boek beschrijft Emmie's ervaringen met haar vader precies: ''Het was veilig en makkelijk als je dochter een kind was. Ze bewoog zich in de wereld van klapkauwgom en lolly's, zonder veel idee wat er uiteindelijk in hen zou ontwaken en alles wat ze deed en wat ze zei plotseling veel complexer zou maken.''
Naarmate Emmie opgroeit denkt ze steeds meer aan haar oudere zus Roxy. Op een bedelarmbandje en een paar foto's in de la waar vader het bestaan niet vanaf weet, is er niets meer van haar te bekennen in het huis. Emmie wil zo graag weten hoe het met haar gaat, haar ontelbaar veel vragen stellen. Zeker als ze voor het eerst op date gaat met een jongen van haar school, Evan. Misschien wil Emmie ook wel zoals zij zijn, rebelser. Het enige wat Emmie weet is dat ze een prostituee is. Als ze dat met haar beste vriendin bespreekt besluiten ze om haar te bespioneren bij het hotel waar ze waarschijnlijk woont. Daar zien ze Roxy met een man staan bij een limousine. En ze praat zelfs Frans, iets wat Emmie vreemd vindt. Haar moeder is namelijk Frans, waarom spreekt Roxy de taal nog? Maar plotseling neemt het leven van Emmie een hele andere wending. Chastity roddelt met iedereen van school over haar zus, Evan ziet haar niet meer staan en met haar ouders gaat het alles behalve goed. Emmie heeft haar zus hard nodig nu en laat een brief achter in het hotel van Roxy, samen met de bedelarmband. Zal Roxy toch komen om haar te steunen?

Mijn ervaringen met dit boek zijn fijn, alles is heel mooi en levendig beschreven. Raar feitje: Virginia Andrews is al overleden, haar familie koos een auteur uit om haar ideëen voor nieuwe boeken alsnog uit te werken. Een mooi aandenken aan haar verhalen in ieder geval, dat is ook te merken in dit boek. Het verhaal is goed opgezet en er is veel over nagedacht. Het gaat over een familie met een geheim, maar ook over een normale familie die de dagelijkse dingen meemaakt en ziet hoe de dochter uit het gezin volwassener wordt. Want, zo zegt Emmie's vader in het boek: ''Als je geen andere keus hebt dan volwassen te worden, dan word je volwassen." Deze zin omschrijft eigenlijk het hele boek. Emmie wordt snel volwassen door alle veranderingen, maar Roxy deed dat ook - in haar eentje - toen ze het huis uit werd gezet. Kortom, een ontroerend verhaal met een band tussen zusjes die niet te verbreken lijkt. Zeker het lezen waard!

Recensie geschreven door Paula Heeger

Heb jij dit boek gelezen? Zo ja, wat vond je ervan?

Verlaten zusje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Alle vrijheid kent een prijs... Emmie Wilcox was pas zes toen haar oudere zus Roxy het huis uit werd gegooid en verdween. Hun strenge vader tolereerde geen enkele vorm van tegenstand, en Roxy weigerde zich aan zijn strakke regels te houden. Negen jaar later is Emmie de perfecte dochter: gehoorzaam in alles, bedeesd en welgemanierd. Maar Emmie kan het raadsel van Roxy's verdwijning niet van zich af zetten, en soms vraagt ze zich af of ze misschien meer op haar rebelse zus lijkt dan iedereen denkt - ze verlangt ernaar haar eigen keuzes te maken, en voelt zich verstikt in haar eigen leven. Ze gaat op zoek naar haar zus, maar die blijkt een leven te leiden dat Emmie nooit had verwacht: ze werkt als escort voor rijke mannen... En dan slaat het noodlot toe, en moet Emmie een beslissing nemen: durft ze haar zus te vertrouwen?

  Verlaten zusje is het eerste deel in de Roxy-serie. Opnieuw een meeslepend verhaal van Virginia Andrews, de auteur die doorbrak met de internationale bestseller Bloemen op zolder.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • Meisjes van mevrouw de Wit

 • Verhandeld

 • Recensie: Keerzijde

 • Spoorloos

 • Corina Bomann - Het vlindereiland

Zoek in artikelen