• onze waardering

Recensie: De erfenis RECENSIE

'Iets in mijn moeder is in 1943 gebroken en ik kan niets doen om het te repareren.'
Met deze zin, onopvallend verborgen tussen de vele mooie andere zinnen, geeft Henriette Power de essentie weer van haar geslaagde debuutroman De erfenis.

Wanneer Callie naar Griekenland vertrekt om de erfenis van haar lievelingsoom op orde te brengen, stuit ze daarbij op verzet van haar moeder Clio, die al haar vragen naar het oorlogsverleden van de familie nors afwijst. Terwijl Callie de puzzelstukjes van foto’s, briefjes en ogenschijnlijk onbelangrijke voorwerpen die haar oom voor haar heeft achtergelaten bij elkaar probeert te leggen, komt haar relatie met haar moeder verder onder druk te staan. Tegelijkertijd dreigt haar eigen leven uiteen te vallen: door een onbezonnen affaire brengt ze haar verloving in gevaar en wordt ze gedwongen haar verleden en toekomst opnieuw onder ogen te zien.

De erfenis verweeft het leven van Callie met de oorlogsherinneringen van haar moeder Clio. Dit maakt het boek bijzonder waardevol: de zoektocht naar het familiegeheim van Callie in het heden wordt knap gecombineerd met de herinneringen van Clio aan de Griekse oorlogstijd. Hierdoor ontstaat er een gedetailleerde beschrijving van de zoektocht en de verhoudingen onderling, maar het is jammer dat deze vooral in het begin niet iets spannender zijn aangezet. De eerste helft van het boek is erg beschrijvend en hoewel Henriette Power daar de liefde voor haar Griekse roots prachtig in laat doorsijpelen, maakt het het verhaal onnodig gedetailleerd en traag. Pas wanneer de zoektocht concretere vormen aanneemt en Callie openlijk worstelt met het verleden en haar toekomst, wordt het boek een stuk spannender.
Naast de zoektocht lijkt het boek vooral te gaan over de moeizame relatie tussen Clio en Callie, die wordt veroorzaakt door de onmogelijkheid van Clio om los te komen van de geheimen die in de oorlog zijn ontstaan. De stroefheid tussen moeder en dochter is treffend uitgewerkt en maakt het verhaal uitermate realistisch. Ook wanneer de geheimen grotendeels zijn ontrafeld blijven de sporen van de jarenlange moeizame relatie zichtbaar. Hiermee is Henriette Power niet in de ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig val getrapt, maar heeft ze met De erfenis een hartverwarmend debuut afgeleverd waarin familie, begrip en vergeving centraal staan.

Zou jij dit boek graag willen lezen?

De erfenis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  De erfenis verweeft het leven van Callie met de oorlogsherinneringen van haar moeder Clio, en het tragische geheim dat haar verleden overschaduwt. Als Callie de erfenis van haar lievelingsoom op orde brengt, stuit ze daarbij op steeds meer verzet van haar moeder, die al haar vragen naar het verleden nors afwijst. Terwijl ze de puzzelstukjes van het familiegeheim bij elkaar probeert te leggen dreigt haar eigen leven uiteen te vallen: een roekeloze affaire brengt haar op handen zijnde huwelijk in gevaar en ze wordt gedwongen haar eigen verleden en toekomst opnieuw onder ogen te zien.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Hou van mij - Bes Ceyssens

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Het Ministerie van Tijd - Kaliane Bradley

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

Gerelateerde artikelen

 • Winnen: 10x Het Young Adult boek van het jaar 2021 'De Erfenis'

 • Moederdag boeken top 6

 • You Again

 • Shoptip: 10x moederdag-cadeaus onder de 10 euro

 • Ule

Zoek in artikelen