• onze waardering

Recensie: Pandaogen RECENSIE

Wat een tof boek is dit zeg! Ik kan er lang of kort over zijn, maar een meer passende opening van de recensie kan ik niet bedenken. Vanaf de eerste pagina word je meegezogen in dit verhaal over dromen, angsten, vriendschap en liefde, waarbij je continu een bepaalde leegte, eenzaamheid, voelt en een onderhuidse spanning.

Het verhaal gaat over Eva Akkerman, model, die hard op weg is naar de top. Ze sleept de ene grote opdracht na de andere binnen en heeft zichzelf op de kaart gezet in modeland. Ze reist de hele wereld over en niets lijkt onmogelijk voor deze powervrouw. Maar de modellenwereld kent ook een donkere kant. En daar lijkt Eva zichzelf steeds meer in te verliezen…

Bovenstaande uitleg is zeer summier, maar ik wil niet teveel van het boek weggeven uit angst voor spoilers. Ik ben me ervan bewust dat het na deze uitleg een beetje een duizend-in-een-dozijn-boek lijkt te zijn, over een meisje dat droomt van een carrière als topmodel maar dit niet blijkt te zijn wat ze er van tevoren van gedacht had. Je moet me in deze echter maar op mijn woord geloven als ik zeg dat dit zeker NIET het geval is. Het boek kent vele verrassingen en lijkt in niets op eerdere boeken die ik gelezen heb. Maar als ik de verrassingen zou verklappen, tja, dan zouden het natuurlijk geen verrassingen meer zijn. Het is gewoon een heel tof verhaal, dat je gelezen moet hebben. Punt.

Pandaogen verveelt geen moment. Het boek intrigeerde me op een bepaalde manier en ik wilde continu door blijven lezen. Ik wilde weten hoe het af zou lopen: Wie zou Eva’s stalker zijn? Komt het nog goed met haar vrienden? Ik kon hier van tevoren zelf geen antwoord op geven, want zou een happy end wel bij het verhaal passen? Als je een chicklit leest kun je het einde van tevoren al helemaal uitstippelen. Je weet tenslotte dat het altijd goed afloopt en dat het verhaal als het ware eindigt als een sprookje: and they lived happily ever after… En ondanks het feit dat ik echt een sucker voor happy endings ben, zou ik dit niet helemaal bij Pandaogen vinden passen. Maar wat dan wel? (Een beetje hetzelfde gevoel had ik bij de tv-serie Breaking Bad). Deze vraag maakt je steeds nieuwsgieriger, waardoor je je sociale leven even op een tweede plaats zet en je alleen maar wilt lezen, lezen, lezen. En het einde heeft me niet teleurgesteld.

Hoewel het leven van Eva Akkerman voor mij een ver-van-mijn-bed-show is, kon ik me toch goed in haar verplaatsen. Niet dat je al haar keuzes begrijpt en hetzelfde gehandeld zou hebben in bepaalde situaties, maar de hang naar schoonheid en erkenning, de leegte en eenzaamheid die ze voelt in haar leven en het vluchtgedrag dat ze vaak vertoont zijn wel bekend terrein. Dat ze bij bepaalde gebeurtenissen of juist tegenstrijdigheden denkt: ‘mooi plaatje’, alsof ze in gedachten een foto maakt om het moment vast te leggen, vond ik heel leuk en herkenbaar. Ik doe dit zelf ook. Dan heb je toch meteen al een band, een connectie, met het hoofdpersonage.

Wil jij Pandaogen lezen?

Pandaogen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Eva Akkerman is bezig haar lang gekoesterde droom te verwezenlijken, ze staat op het punt internationaal door te breken als topmodel. Ze schittert op de catwalk, poseert voor de bekendste modefotografen en begeeft zich in het nachtleven. Ze leeft in een wereld van pracht en praal, een wereld van uiterlijk vertoon waarin ze op handen wordt gedragen. Maar hoe verder ze erin ondergedompeld wordt, hoe meer ze erachter komt dat succes een donkere kant heeft.
  Het vele reizen, de jetlags, het slaapgebrek, de hectiek, de drugs die haar op de been moeten houden en het moordende werkschema beginnen hun tol te eisen. Ze probeert dapper en verdoofd stand te houden, maar raakt het contact met de realiteit en de mensen die belangrijk voor haar zijn (waaronder een oudere dj en een popster in wording) langzaam kwijt. Als ze dan ook nog eens genadeloos met haar verleden geconfronteerd wordt, dreigt ze eraan onderdoor te gaan.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

 • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

 • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

 • De regel van drie - Sam Ripley

 • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

 • Ik moet je iets vertellen - Sarah Dessen

 • Recensie: Honderd uur nacht

 • Chicklit top-5: juli

 • The Great Gatsby: geweldige outfits van the roaring twenties!

 • De vijf mooiste bibliotheken ter wereld!

Zoek in artikelen