• onze waardering

Recensie: De tweeling RECENSIE

De tweelingzusjes Isolte en Viola waren als kind onafscheidelijk, maar als volwassenen verschillen ze ontzettend van elkaar. Hun bijzonder hechte band is onverwoestbaar, maar Isolte en Viola zijn allebei een heel andere weg ingeslagen. Isolte werkt voor een modeblad, heeft een leuke vriend en heeft een eigen flat in het centrum van Londen. Viola worstelt vooral met zichzelf, haar lichaam en de liefde. Om te begrijpen hoe dit heeft kunnen gebeuren word je teruggevoerd naar een zomer aan de Engelse kust, waar de geheimen uit het verleden langzaam worden ontrafeld…

Als moeder van een eeneiige tweeling zoekt Saskia Sarginson in haar debuut De tweeling het niet ver van huis. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van afwisselend Isolte en Viola en verweeft het heden met hun herinneringen aan het verleden. Dit maakt het verhaal zowel vernieuwend als verwarrend, omdat de wisselingen in perspectief en tijd op totaal willekeurige momenten plaatsvinden. Hierdoor wordt het moeilijk om echt helemaal in het verhaal te duiken. Steeds wordt het heden onderbroken door herinneringen of geeft een zus het verhaal een andere wending. Het lijkt wel alsof je continu van het hoofd van de ene naar de andere zus springt, van het heden naar het verleden en weer terug. Ondertussen kom je vooral veel te weten over de omgeving waarin de tweeling zich bevindt. Met name de beschrijvingen van het Engelse kustplaatsje Suffolk, waar een groot deel van het boek zich afspeelt, zijn gedetailleerd en laten zien hoeveel de schrijfster nog houdt van het plaatsje waar ze vroeger zelf heeft gewoond. Ook heeft het boek onder de wat onnodig beschrijvende woordenbrij een prachtige boodschap, namelijk dat je verleden niet altijd een voorbode voor je toekomst hoeft te zijn. Toch kan dit niet verbergen dat het verhaal een behoorlijk zwak uitgewerkt plot heeft. Als lezer word je amper meegenomen in de zoektocht naar antwoorden en geheimen uit het verleden en waan je je vooral in een opsommend geschiedenisboek met veel bijvoeglijke naamwoorden. Wanneer de geheimen uitkomen voelt het een beetje alsof ze tussen neus en lippen door worden verteld. Zonder climax of nadruk, net zo feitelijk en opsommend als alle andere gebeurtenissen. Wanneer de zoektocht naar antwoorden met iets meer vaart en spanning was geschreven, had dit De tweeling zeker naar een hoger niveau getild.

Hoeveel hartjes geef jij De Tweeling?

De tweeling

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Als kinderen waren Isolte en Viola als tweeling onafscheidelijk, maar ze zijn veranderd in zeer verschillende volwassenen. Isolte is een succesvol schrijfster voor een modeblad, heeft een creatieve vriend en een flat in het centrum van Londen. Viola daarentegen is wanhopig ongelukkig, werkeloos, rusteloos en liefdeloos. Wat is er al die jaren geleden gebeurd waardoor de tweeling zo n verschillende weg in is geslagen? Als beide jonge vrouwen de drama s en tragedies uit een half verdrongen zomer aan de Engelse kust herleven, dreigen afschuwelijke geheimen uit het verleden hun volwassen leven te overweldigen. Zullen ze die periode voorgoed kunnen afsluiten, of wordt de last hen te groot?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • De tweeling - Tessa de Loo

 • Recensie: Keerzijde

 • De mooiste kleur die niet bestaat

 • MZZLmeiden winterlove

 • Het bombardement

Zoek in artikelen