• onze waardering

Recensie: Een huis in de hemel RECENSIE

Een boek, dat al een tijdje hoog op mijn verlanglijstje stond, was "Een Huis In De Hemel". van Amanda Lindhout en coauteur Sara Corbett. De Canadese Amanda Lindhout, oorlogscorrespondente, en de Australische Nigel Brennan, fotograaf, vertrekken in 2008 naar Somalië en worden daar maar liefst 460 dagen gegijzeld. 
 
Een Huis In De Hemel gaat niet alleen over de gijzeling, maar ook over Amanda’s jeugd en haar enigszins aparte familie, en haar vele reizen. Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Azië, Australië, Afrika, Amanda is dol op reizen en wil het liefst zo veel mogelijk landen zien. Op een gegeven moment besluit ze reizen en werken te combineren, en wordt ze freelance fotograaf in Afghanistan, en later tv-presentatrice in Bagdad. Amanda is ambitieus en besluit om naar Somalië te gaan en hoopt in ‘het gevaarlijkste land ter wereld’ naam te gaan maken. Echter, enkele dagen na haar aankomst in Somalië wordt Amanda samen met Nigel gegijzeld door een groep gemaskerde mannen. De hoop op een korte gijzeling vervliegt al snel, wanneer blijkt dat de regeringen en families het losgeld niet willen of kunnen betalen en de ontvoerders vasthouden aan hun hoge losgeldeis. 460 lange en verschrikkelijke dagen met o.a. mishandeling en misbruik volgen. Amanda en Nigel gaan van het ene naar het andere verlaten huis, en worden van elkaar gescheiden. Amanda weet te overleven door de kracht van haar herinneringen, vastberadenheid en hoop. Op de meest gruwelijke momenten stelt ze zich een huis in de hemel voor, hoog boven de vrouw die geketend in het donker wordt gemarteld.
 
Aangrijpend, ontroerend en heftig, zijn woorden die het beste bij Een Huis In De Hemel passen. Ondanks dat Amanda’s verhaal al bekend is van alle berichtgeving over de gijzeling, is het heftig om te bevatten wat Amanda allemaal heeft moeten doorstaan, wanneer je de details te weten komt. Ik vind het enorm knap dat ze het zo lang heeft weten vol te houden en zo positief kon blijven denken. Ze heeft zelfs enige compassie met haar ontvoerders. Daar is echt een sterke geest voor nodig. Dankzij coauteur Sara Corbett leest het boek als een roman. Ondanks dat het een vrij dikke pil is, had ik hem binnen twee dagen uit. Nigel heeft ook een boek geschreven over de gijzeling in Somalië, The Price of Life, en vertelt hierin hoe hij alles heeft beleefd. Amanda heeft inmiddels haar eigen stichting opgericht, de Global Enrichment Foundation, die zich inzet voor de ontwikkeling van Somalië en Kenia. Ambitieus is deze dame dus nog steeds!
 

Een huis in de hemel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  In augustus 2008 kwam ze aan in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië en waarschijnlijk de gevaarlijkste plek ter wereld. Vier dagen na haar aankomst werd Amanda samen met een fotojournalist ontvoerd. Ze werd geboeid, uitgehongerd, onderworpen aan ondenkbaar geweld en overleefde door zichzelf op de gruwelijkste momenten in een huis in de hemel voor te stellen, van waaruit ze neerkeek op de geketende vrouw beneden. Nadat Al-Jazeera melding maakte van de gijzeling, spraken de gijzelnemers zich uit en eisten een losgeld van tweeënhalf miljoen dollar. Vijftien maanden na haar gijzelneming werd Amanda vrijgelaten.

  Een huis in de hemel is niet alleen het indrukwekkende en intieme verslag over de gijzeling, maar ook over de drijfveren en het wanhopige extremisme van haar bewakers. Amanda's besluit om na haar vrijlating een stichting op te richten om de Somalische bevolking door middel van onderwijs te helpen hun land weer op te bouwen, getuigt van haar enorme veerkracht en bereidheid tot vergeving.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy en Station 19 crossover trailer onthult een bruiloft en de terugkeer van een oude bekende

 • Smash - Margje Woodrow

 • Fantastic Beasts 3 titel, plot en releasedatum onthuld

 • Het lied van de mistral - Olivier Mak-Bouchard

 • Nila en het antwoord op echt alles - Sam Copeland

Gerelateerde artikelen

 • The Vow

 • Echte mannen eten geen kaas

 • Ule

 • Morgen ben ik weer thuis

 • Verhandeld

Zoek in artikelen