• onze waardering

Recensie: De verwanten RECENSIE

Luka ontmoet de Engelse William tijdens een zomervakantie in Frankrijk: het is liefde op het eerste gezicht. Echter wordt dit al snel bruut verstoord wanneer William, Luka’s vertrouwen beschaamt. Luka keurt hem geen blik meer waardig en vertrekt meteen naar Zwitserland, in de hoop hem nooit meer te hoeven zien. Eenmaal terug in Nederland krijgt ze al snel een e-mail van William, en het blijft er niet bij één... Luka probeert de berichten te negeren, maar de aantrekkingskracht tussen hen is te sterk. Uiteindelijk spreken ze af dat William op zijn doorreis naar Ieper een dagje bij Luka en haar tante Jeanne op bezoek gaat. Hoewel Luka niet zo goed weet wat ze met de situatie aan moet, omdat William zich gedraagt alsof er nooit iets is gebeurd, besluit ze halsoverkop mee te gaan naar Ieper. Intuïtie zegt haar dat ze William moet vergezellen bij zijn onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog. Luka wordt al haar hele leven achtervolgd door duistere gevoelens, net zoals de steeds terugkerende, stekende buikpijn en de roodharige jongen die zo nu en dan opduikt en haar maar niet met rust wil laten. In Ieper beginnen deze puzzelstukjes langzaam op hun plaats te vallen, mede dankzij de brieven van een soldaat uit 1914 die Jeanne aan William en Luka heeft meegegeven. In hoeverre kun je spreken van toeval als alles met elkaar in verband lijkt te staan?
 
De verwanten is niet alleen YA-boek met een groot aantal pagina’s (412 om precies te zijn), maar omvat ook nog eens meer dan één genre. Het is een romantisch, spiritueel verhaal met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog dat tevens thrillerelementen bevat. Wat ik waardeer aan het boek, is dat de historische verwijzingen en verhalen niet overheersen en niet gaan vervelen. Het is te merken dat de auteur, Guido Bottinga, zich goed heeft verdiept in de Eerste Wereldoorlog en hij deelt zijn kennis op de juiste momenten. Helaas was dit niet genoeg om mijn aandacht bij het boek te houden. Vanaf het begin vind ik het geheel nogal ongeloofwaardig en vergezocht. Op meerdere momenten kwamen handelingen, gedachten en uitingen uit de lucht vallen. Bijvoorbeeld de manier waarop Luka besluit om mee naar Ieper te gaan, de wijze waarop ze vanuit het niets aankondigt dat William ook in verband staat met alles en het feit dat Jeanne al die tijd meer heeft geweten. Dat veroorzaakte bij mij nogal wat huh-momentjes. Bovendien is het hele idee van reïncarnatie dat verwerkt is in het verhaal, niet echt aan mij besteed. Ik denk dat Bottinga iets meer elementen dan nodig heeft toegevoegd aan De Verwanten. Jammer, want de basis is goed.

De verwanten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hoe de Eerste Wereldoorlog voor een meisje uit de 21e eeuw wel héél dichtbij komt

  Luka, bijna achttien, mooi en eigenwijs, brengt de zomer door bij haar tante. Ze heeft even genoeg van haar ouders, voor wie alles draait om geld en uiterlijke schijn. Maar haar rust wordt verstoord door William die haar op doortocht naar België komt bezoeken. William, de Engelse jongen op wie ze vorig jaar verliefd werd, maar die haar verraadde.

  Toch blijft iets in William haar aantrekken. En als Luka hoort dat hij naar Ieper gaat om onderzoek te doen naar de gasaanvallen in de Eerste Wereldoorlog, overvalt haar een onweerstaanbare drang om met hem mee te gaan. Wanneer haar tante haar dan ook nog een doosje brieven meegeeft die een soldaat aan het front in Ieper in 1914 aan zijn verloofde schreef, raken de ontwikkelingen in een stroomversnelling.

  Luka blijkt meer te weten over deze soldaat dan ze kán weten. En dan is er die jongen met het rode haar die haar overal lijkt te volgen - en die al vijftien jaar niet ouder is geworden.

  In Ieper ontdekken Luka en William dingen over zichzelf en elkaar die hun leven voorgoed zullen veranderen.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Leeftijd: 12+

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy stopt binnenkort volgens Ellen Pompeo

 • Recensie: Lake | 4 hartjes

 • Komt er toch nog een Lucifer seizoen 7?

 • Eerste beelden Hocus Pocus 2 set onthuld

 • Virgin River seizoen 4 en 5 bevestigd

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Witte gaten

Zoek in artikelen