• onze waardering

Recensie: Back to Basics RECENSIE

Na Down to earth is Back to basics het tweede kookboek waarin chef-kok Jacob-Jan Boerma en fotografe Sacha de Boer hun krachten bundelen. Het uitgangspunt? Koken met respect voor de ingrediënten. Gezonde en eenvoudige recepten met smaak, is de ondertitel. Die recepten zijn onderverdeeld in de categorieën “Lunch”, “Voor”, “Hoofd”, “Na” en “Feest”. Elk recept bestaat uit een grote foto, een ingrediëntenlijst, een bereidingswijze en af en toe nog een variatietip. 
 
Op het eerste gezicht vond ik het een heel mooi kookboek, wat vooral komt door de foto’s. De foto’s van de gerechten nodigen uit tot eten en de foto’s tussendoor ademen sfeer, wat ook altijd een groot pluspunt is. Ik denk dat Sacha de Boer haar roeping als fotograaf echt heeft gevonden! Ook de gedachte achter het kookboek bevalt me wel, dat je de natuurlijke smaken moet laten spreken en dat vers eten het gezondst is.  En het klopt: de ingrediënten zijn inderdaad wel heel normaal, het merendeel is gewoon in een normale supermarkt te vinden.
Over andere dingen ben ik echter iets minder te spreken. De tekstjes lijken bijvoorbeeld niet door henzelf geschreven (“Jacob-Jan Boerma weet…”) en dat er weinig vegetarische dingen in staan, vind ik ook jammer. Ook aan de beschrijvingen schort het één en ander. Dat er niet per recept een aantal porties staat vind ik bijvoorbeeld een beetje verwarrend (“Alle recepten zijn voor vier personen en soms voor meer”). Bovendien was bij het eerste recept dat ik probeerde, de taart van chocolade en yoghurt met sinaasappelcompote, de bereidingswijze niet goed beschreven. Je moet de chocolade wel smelten, maar er staat nergens wat je er daarna mee moet doen. Ook dat je een springvorm in moet vetten moet je zelf maar even bedenken. En 14 Bastogne-koeken is een béétje te veel. Maar oké, lekker was ie wel.
Na die taart besloot ik om maar voor het gemakkelijkste recept te gaan: de ratatouille, die ik met couscous serveerde. Daar kon weinig mis aan gaan en dat ging het gelukkig ook niet.
 
Ja, er staan lekkere recepten in en het ziet er prachtig uit, maar voor een kookboek dat “Back to basics” heet vind ik sommige dingen toch wel een beetje te ingewikkeld. 
Back to Basics

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  In Back to basics, het vervolg op het succesvolle kookboek Down to earth, spelen de "gewone" superfoods zoals groente, noten, vette vis, bessen, kruiden & specerijen, granen en chocolade de hoofdrol. Jacob-Jan Boerma, de beste chef van Nederland, gaat op zoek naar ingrediënten die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Geen exotische superfoods uit verre landen, maar makkelijk verkrijgbare, bekende producten, zoveel mogelijk uit de buurt. Hij ontwikkelt heerlijke en eenvoudige recepten met deze ingrediënten, en zorgt zo voor een zeer gevarieerd aanbod aan supergezond, maar vooral superlekker eten! Voor elke dag, voor elk eetmoment. Sacha de Boer brengt deze zoektocht in beeld. Naast de prachtig opgemaakte borden fotografeert ze het plezier van samen tafelen met vrienden, gezellige lunches, borrels en nog veel meer!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • Top 10 BBQ boeken

 • Stiletto’s in de keuken

 • Kyra’s Kitchen (met recept voor koffievervanger!)

 • Recept: zelf macarons maken

 • Recensie: Vijftig tinten kip

Zoek in artikelen