• onze waardering

Recensie: De bron RECENSIE

De Bron is het debuut van Catherine Chanter en wordt direct in twaalf landen uitgebracht. Het vertelt het verhaal van Ruth die met haar man, na een schandaal in de stad, naar het platteland vertrekt om hun droom te verwezenlijken; een prachtige boerderij genaamd De Bron. In heel Engeland heerst een zeldzame droogte maar op De Bron regent het en bloeit alles voluit. Het lijkt een paradijs maar algauw blijkt het een vloek om anders te zijn dan de rest van het land. Ruth wordt beschuldigd van hekserij, de dorpelingen zijn boos en van heinde en verre komen er mensen naar De Bron om dit fenomeen te zien en de poort wordt hermetisch gesloten van de buitenwereld met een dikke poort en politiebewaking. Angie, de dochter van Ruth, komt met haar hippie-vrienden en zoontje Lucien een zomer op het erf om mee te helpen  en laat De Zusters van de Roos binnen die ook een plekje op het erf bemachtigen in drie caravans. Ruth raakt steeds meer in de ban van deze Zusters van de Roos die beweren dat Ruth de uitverkorene is en langzaam raakt Ruth de grip op haar leven en De Bron kwijt. Totdat Lucien dood wordt gevonden in de vijver die de Zusters de oerbron noemen en Ruth zelfs aan haar eigen onschuld begint te twijfelen...
 
De Bron begint te vertellen op het moment dat Ruth in gevangenschap met bewakers op de Bron haar straf moet uitzitten. Ze is depressief, verward en eenzaam. Al meteen wordt duidelijk dat er iets vreselijks is gebeurd en afgewisseld met het heden en het verleden wordt het verhaal vertelt van wat zich allemaal op De Bron heeft afgespeeld. Het verhaal is fascinerend en zit goed in elkaar. De thema's zijn helder; zingeving, moederschap, waanzin... De setting is bijzonder; een prachtige weelderige boerderij binnen een verdord en wanhopig land. Hoewel het verhaal origineel is en het taalgebruik met moment prachtig is, is het een hele kluif om doorheen te komen. Ik kan me moeilijk verplaatsen in Ruth en begrijp de keuzes die ze maakt niet. Daarnaast zijn er alinea's waar ik niet doorheen kom omdat het taalgebruik té lyrisch is voor wat er eigenlijk wordt gezegd. Het haalt de vaart uit het verhaal en ik hik dan ook regelmatig tegen de bladzijdes aan. Uiteindelijk heb ik De Bron uitgelezen en vond ik de originaliteit en het duistere van het verhaal de moeite waard. Maar je moet wel écht willen. 
 

De bron

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ruth en haar echtgenoot Mark besluiten hun Londense leven te verruilen voor het platteland. Ze hebben een droom: zelf hun voedsel verbouwen en nu krijgen ze de kans: De Bron, een boerderij in het westen van Engeland, is een vruchtbare plek te midden van de droogte die al een tijdje heerst. Dat bijzondere gegeven blijft niet onopgemerkt, want algauw wordt De Bron overspoeld door mensen die met eigen ogen willen zien wat er zo bijzonder is. Ook Amelia is afgereisd en raakt in de ban van Ruth, of is het andersom? Een machtsspel ontstaat, dat culmineert in een avond waarop ieder haar ware gezicht laat zien. De bron van Catherine Chanter wordt bevolkt door bijzondere personages in een volstrekt unieke setting; je blijft doorlezen. Chanter schetst messcherp wat er gebeurt wanneer een idylle een fata morgana blijkt te zijn.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

 • Top 10 lesbische boeken

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

 • Alle Lucinda Riley boeken

Zoek in artikelen