• onze waardering

Recensie: Het familiehuis RECENSIE

Na haar debuutroman Onder de olijfboom kunnen we nu een nieuw boek van Courtney Miller Santo lezen. Het familiehuis gaat over de drie nichtjes Lizzie, Elyse en Isobel. Zodra ze horen dat het huis van Lizzies grootmoeder dreigt te worden gesloopt als het niet snel wordt opgeknapt, laten de nichtjes alles vallen en reizen ze naar Memphis, om het huis van de sloop te redden. Tijdens de verbouwing wordt het de nichtjes al snel duidelijk dat het huis niet de enige reden is waarom ze hun dagelijkse leven zijn ontvlucht. Lizzie is op zoek naar haar biologische vader en hoopt in haar oma’s huis antwoorden te vinden. Elyse is verliefd op de verloofde van haar zus en Isobels verlangen naar beroemdheid is zo groot, dat het een gevaar is voor hun vriendschap.

Tijdens de sterke opening worden de drie nichtjes geïntroduceerd in de zomer dat ze elkaar leren kennen. Al snel wordt duidelijk dat ze ondanks dat ze ver bij elkaar vandaan wonen een echte drie-eenheid zijn geworden. Een veelbelovend begin voor dit boek.

In eerste instantie lijkt het erop dat het verhaal vanuit Lizzies perspectief wordt verteld. Maar al snel kom je er achter dat het boek bestaat uit drie delen en dat in elk deel één van de nichtjes aan het woord komt. Door de scherpe dialogen leer je ze snel kennen en kom je erachter dat het drie totaal verschillende meiden zijn met elk hun eigen dromen en problemen. De schrijfstijl is niet altijd even toegankelijk. De lange zinnen lopen niet altijd even soepel waardoor je vaak een zin nog een keer moet lezen om hem te begrijpen. Ook een slordig foutje hier en daar draagt niet bij aan het leesplezier, maar is nog te overkomen.

Het verhaal is chronologisch opgedeeld doordat elk hoofdstuk een maand is met af en toe een uitstapje naar het verleden. Deze indeling en het wisselende vertelperspectief zorgen voor weinig tempo in het verhaal. Ook zit er zowel in het verhaal als in de karakters weinig diepgang. Net als je Lizzie een beetje leert kennen switcht het verhaal naar Elyse. Ook de relaties die zich ontwikkelen blijven erg aan de oppervlakte of spelen zich af buiten het verhaal. Heel jammer, want dit had voor meer inleving in het verhaal kunnen zorgen. Ook bij de andere karakters in het boek mist vaak iets. Een karakter in het bijzonder lijkt een belangrijke rol in het boek te spelen, maar draagt uiteindelijk weinig bij.

Het verhaal zelf is erg aantrekkelijk. Het opknappen van het huis staat symbool voor de vriendschap van de jonge vrouwen en hun eigen levens. Maar de manier waarop het wordt uitgevoerd is teleurstellend. Verwacht geen boek waar je in ondergedompeld wordt, maar eerder een mooi en oppervlakkig verhaal.

Het familiehuis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Lizzie, Elyse en Isobel zijn niet alleen nichtjes, maar ook al sinds hun jeugd onafscheidelijke vriendinnen. Als Lizzie hoort dat het huis van haar grootmoeder gesloopt dreigt te worden, trommelt ze de anderen op en met zijn drieën vertrekken ze naar Memphis om dat te voorkomen.

  Daar worden de drie jonge vrouwen geconfronteerd met geheimen uit het verleden die hun toekomst ­bedreigen. Lizzie gaat tussen de bezittingen van haar oma op zoek naar informatie over haar onbekende vader, over wie de familie al jarenlang in alle toonaarden zwijgt. Elyses obsessie voor een oude vlam brengt het huwelijk van haar zusje in gevaar. En Isobels allesverterende verlangen naar roem brengt haar in de verleiding het vertrouwen van haar twee nichtjes te beschamen… waarmee ze hun vriendschap op het spel zet.
  Terwijl de restauratie van het huis vordert, komen er langzaam scheuren in het fundament van hun vriendschap. Zal de jarenlange band tussen de drie jonge vrouwen sterk genoeg blijken te zijn?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Originals feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

 • De 15 beste boeken uit de Reese Witherspoon Book Club

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Uncharted trailer met Tom Holland en Mark Wahlberg is uit

 • Mijn moeder heeft altijd gelijk - Lana Lux

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • In gesprek met Myrthe van der Meer

Zoek in artikelen