• onze waardering

Recensie: Macht der gewoonte RECENSIE

Macht der Gewoonte is hét boek voor de liefhebbers van Jane Austen en Downton Abbey als ik de cover moet geloven. Flapteksten vind ik over het algemeen slechte raadgevers, want ze beloven dingen die vaak niet waargemaakt kunnen worden. Toch wil ik het boek graag lezen: het is namelijk een deel van een trilogie en daar ben ik dol op!

Struisvogelpolitiek in de 19e eeuw
Macht der Gewoonte is deel één in de trilogie en speelt zich eind 19e eeuw af. Het is 1899, een roerige tijd, de ‘nieuwe tijd’ komt eraan en dat is voor veel mensen van de adel erg onrustig. Velen van hen vergaren fortuin – het nieuwe geld -, maar de oude aristocraten verliezen vooral hun geld door verkeerde investeringen en struisvogelpolitiek. Ook de familie Dilberne staat aan de rand van de financiële afgrond. Zij lossen het op zoals de gemiddelde aristocraat in die tijd dat deed: negeren, volhouden dat je nog steeds de rijkste bent en een rijke vrouw voor je zoon zoeken.

Het is een spannende tijd waar veel in gebeurt. Een tijd waarin de middenklasse zich naar boven werkt en de adel niet vooruit kijkt. Zij willen het liefste negeren dat er mensen in opstand komen tegen de gevestigde orde. Het is de tijd vlak voor de grote mogelijkheden. Vrouwen mogen nog niet stemmen, maar ze laten steeds meer van zich horen. Bedienden worden nog steeds behandeld als voetveeg, maar ze komen er steeds meer tegen in opstand. Ze willen meer. Ze zijn het zat!

Geen slap aftreksel
Dit boek maakt z’n covertekst helemaal waar: het is zeker een boek voor liefhebbers van Downtown Abbey. Wat heet: het eerste hoofdstuk heb ik het idee dat ik Downton Abbey in boekvorm lees. Ik weet bijna zeker dat het een beschrijving is van de allereerste aflevering. Na een paar bladzijden (en verwoed de achterpagina nog eens goed bekijken) kom ik er achter dat dit echt niet het geval is. Maar het lijkt er verdacht veel op! Gelukkig is het geen slap aftreksel, maar gewoon een heel eigen verhaal over heel andere mensen. De overeenkomsten zitten ‘m in de bevolkingsgroepen die worden beschreven. Je proeft het grote negeren van de adel, de weerstand bij de bediendes en de gevoelens van opstand bij de aanhangers van de ‘nieuwe tijd’.

Wat een heerlijk boek. Dit belooft heel veel voor deel 2. Bring it on!

Macht der gewoonte

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Het is 1899. Het is een roerige tijd vol verwarring, sociale onrust, oorlog en economische crisis. Aristocraten vergaren en verliezen fortuinen. De familie Dilberne staat op de rand van een faillissement maar houdt de schijn op, te meer daar graaf Dilberne, die goed bevriend is met de kroonprins, op een ministerspost hoopt. Er worden snode plannen gesmeed om de familie van de ondergang te redden. Arthur, de oudste zoon en erfgenaam, zal met een rijke vrouw moeten trouwen. De keuze lijkt te vallen op de Amerikaanse Minnie O'Brien, de enige dochter van een schatrijke vleesbaron, maar ze heeft een ordinaire moeder en een dubieus verleden...
   
  'Macht der gewoonte' is het eerste deel in de 'Liefde & erfenis-trilogie'. Het is een verhaal over zelfbeheersing en verlangen, zeden en manieren. Vol markante figuren en hilarische gebeurtenissen, verteld met duivelse humor.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Fantastic Beasts 3 titel, plot en releasedatum onthuld

 • Het lied van de mistral - Olivier Mak-Bouchard

 • Nila en het antwoord op echt alles - Sam Copeland

 • De bloedstollende avonturen van Vladimir Von Rotenbeck: De nepvampier - Sophia Drenth

 • Ariadne - Jennifer Saint

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen