• onze waardering

Recensie: De kolibrie RECENSIE

Anna Fekete is een allochtone politierechercheur in Finland, die net aan haar nieuwe baan gaat beginnen. Het politiekorps waar ze bij komt werken neemt haar snel op, alleen haar partner Esko Niemi, lijkt een norse lompe racistisch ingestelde kerel te zijn, waar Anna erg veel moeite mee heeft.

Anna is van Hongaarse afkomst, maar als kind tijdens de Balkanoorlog met haar familie in Finland terecht gekomen. Anna is na twintig jaar eigenlijk helemaal Fins geworden, maar nog steeds krijgt ze te horen dat ze zo goed en accentloos Fins spreekt, alsof dat een wonder is.

Een rustig begin wordt Anna ook niet echt gegund. Al gelijk op haar eerste dag wordt het team op een moord onderzoek gezet. Anna moet wennen aan haar nieuwe omgeving; ze moet opboksen tegen Ekso’s vooroordelen en ze moet proberen om alles wat ze tijdens haar opleiding tot rechercheur heeft geleerd, direct zo goed mogelijk in praktijk te brengen.

Kati Hiekkapelto heeft een zeer realistische politie thriller geschreven. Je leest hoe Anna worstelt om overeind te blijven in haar werk en in haar persoonlijke leven. Hier is een levensecht personage beschreven, geen stereotype politievrouw die na twee verhoren al gelijk weet hoe alles in elkaar steekt.  Anna zit vol twijfels en vragen, maar het wordt nooit vervelend. Eerder intrigerend. Je ziet haar als het ware zichzelf ontwikkelen tot een vrouw die respect afdwingt en zelfs haar norse partner Esko voor zich wint.

Hiekkapelto geeft ons in dit boek ook een kijkje in de Finse samenleving en ook de vluchtelingenproblematiek wordt behandeld, aan de hand van een tweede verhaallijn over een Koerdisch meisje Bihar, die uitgehuwelijkt dreigt te worden. Het botsen van de autochtone en allochtone culturen en het opnemen en huisvesten van asielzoekers, zijn vooral op dit moment weer heel actueel en Hiekkapelto weet, met een paar rake beschrijvingen, op een goede manier duidelijk te maken wat de angsten van beide groepen zijn.

Het is zeker geen voorspelbaar boek. De moord wordt gevolgd door nog twee moorden. Het onderzoek is moeizaam en vordert maar langzaam en als lezer blijf je ook tot het einde toe in het ongewisse en dat is knap.

Al met al is dit boek een echte aanrader. Het leest heerlijk vlot weg en ik heb het in ieder geval in één ruk uitgelezen.

De kolibrie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (8 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een moord in het bos. Het slachtoffer een jonge vrouw, in haar zak een amulet met een exotische beeltenis. Het moordwapen: een hagelgeweer. Een tweede moord: dezelfde omgeving, dezelfde methode, hetzelfde sieraad. Op grond waarvan kiest de moordenaar zijn slachtoffers uit? Houden de sieraden verband met een geheime cult? Wie is de volgende die sterft? Anna Fekete, die als kind tijdens de oorlog in Joegoslavië naar Finland is gevlucht, is net begonnen met haar werk als politierechercheur in een Noord-Finse stad als ze midden in een opzienbarend moordonderzoek terechtkomt. De situatie wordt er niet makkelijker op wanneer haar partner Esko openlijk zijn racistische opvattingen spuit. Verder is er nog het Koerdische meisje Bihar dat kopzorgen veroorzaakt; uit angst voor eerwraak neemt zij contact op met de politie, maar tijdens de verhoren slikt ze haar woorden weer in. Als Anna haar nu de rug toekeert en Bihar iets overkomt, zou ze het zichzelf nooit kunnen vergeven.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen