• onze waardering

Recensie: Het Verkeerde Meisje RECENSIE

De wat eigenzinnige rechercheur Pieter Vos en zijn jonge collega Laura Bakker hebben dienst tijdens de hectische intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Het is een complete chaos in de binnenstad, wanneer op het Leidseplein een flitsgranaat ontploft en Pieter Vos en zijn team te maken krijgen met twee vrouwen, die allebei hun dochtertjes kwijt raken.
 
Het blijkt dat de meisjes opmerkelijke overeenkomsten hebben. Beiden zijn blond, rond de acht jaar oud en allebei gekleed in identieke roze My Little Pony jasjes. Het blijkt dat men de dochter van een rijke zakenman heeft willen ontvoeren, maar de dader heeft per ongeluk de dochter van een Georgische prostitueé gepakt.
 
Al gauw blijkt dat de zaak echter niet zo eenvoudig in elkaar zit. De zakenman is eigenlijk een man van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en de prostitueé wordt uitgebuit door een gewetenloze Turkse pooier en alles hangt samen met een samenzwering, die tot aan de top van de veiligheidsdienst reikt.
 
David Hewson is een schrijver, die ook de fantastische politiereeks van Nic Costa op zijn naam heeft staan. Deze reeks gaat over een politieteam in Rome. Met zijn boek “Poppenhuis” is Hewson aan een nieuwe reeks begonnen over de Amsterdamse rechercheur Vos en zijn team. Ook is Hewson co-auteur van de boeken gebaseerd op de tv-serie The Killing. Hewson staat bekend om zijn grondige voorbereiding en net als in de reeks over Rome, is ook zijn informatie over Amsterdam helemaal ‘spot on’.
 
Tussen de spitse en levendige dialogen door, geeft hij pakkende beschrijvingen over de stad en alle problemen waar Amsterdam mee kampt en alles klopt en is up to date. Eindelijk eens een schrijver, die Amsterdam niet alleen als een drugsstad neer zet, maar als een stad met problemen waar iedere wereldstad mee te maken heeft. De mensenmassa; de toeristenstroom; het hectische leven en specifiek voor Amsterdam, de fietsen, grachten en woonboten. En ja, ook de criminaliteit. De Wallen, prostituees uit het Oostblok, die trachten te overleven en de dreiging van terroristen, maar ook de huidige toestroom van vluchtelingen en het feit dat de gevestigde orde langzamerhand het overzicht een beetje kwijt raakt.
 
Het verhaal zit goed in elkaar en de gebeurtenissen volgen elkaar logisch op. Er zijn geen vertragende terugblikken. Met wat treffende korte stukjes wordt de gang van zaken, voorgaande geschiedenis en de sfeer snel duidelijk gemaakt. Dat houdt de vaart erin en het is heel fijn lezen. Er zijn wat verwijzingen naar het voorgaande boek ‘Poppenhuis’, maar die zijn niet essentieel en dit nieuwe boek ‘Het Verkeerde Meisje’ is heel goed los van het voorgaande boek te lezen.
 
Zijn personages zijn levensecht. Geen cliché types. En als je bedenkt dat David Hewson een Britse schrijver is, dan beschrijft hij de manier van leven van ons Nederlanders toch wel heel erg goed. Kortom: 'Het verkeerde meisje' is een fantastisch boek, met een goed en spannend plot.

Het verkeerde meisje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Amsterdam barst uit zijn voegen tijdens de intocht van Sinterklaas. Rechercheur Pieter Vos heeft samen met zijn jonge assistent Laura Bakker dienst als er op het Leidseplein een granaat ontploft. In de chaos die volgt, wordt een meisje in een roze jas ontvoerd. Alleen hebben de terroristen niet de dochter van een rijk Amsterdams echtpaar, maar die van een prostituee uit Georgië te pakken. Gedurende het onderzoek worden de motieven van de terroristen duidelijk. Vos en Bakker stuiten op een samenzwering die van de Wallen tot de top van de veiligheidsdienst reikt. En ondertussen is er nog de ontvoering van dat achtjarige meisje, weggerukt van haar wanhopige moeder. Wat is het leven van een meisje waard in een steeds groter wordend politiek steekspel? 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

 • Film top 6: december 2021

 • Zie mij graag - Sarah Meuleman

 • Seizoen 1 en 2 van Manifest komen naar Netflix

 • De beste romantische relaties die zijn ontstaan in tv-series

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen