• onze waardering

Recensie: Het Suiker Boek RECENSIE

De Australische acteur en filmmaker Damon Gameau ondergaat een extreem experiment. Voor zestig dagen eet hij veertig theelepels suiker per dag, de gemiddelde suikerinname van een Westers persoon. Het opvallende aan dit experiment is wel dat hij dit doet door ogenschijnlijk 'gezonde' voeding te consumeren. Dus geen chips, koekjes en ijs maar mueslirepen, yoghurt met smaakjes en fruitsappen. Hij wordt in zijn experiment bijgestaan door verschillende artsen en een psycholoog en de resultaten zijn schokkend. In dit boek volg je Damon in zijn experiment en kom je meer te weten over wat suiker met je gezondheid doet. In vier hoofdstukken duik je in de wereld van suiker, het eerste, grootste hoofdstuk is gewijd aan het experiment, het tweede hoofdstuk gaat over suiker en wat het met het lichaam doet, in het derde hoofdstuk laat hij zien hoe hij weer teruggaat naar zijn normale levensstijl en hij sluit het boek af met een tiental recepten. Het boek volgt op de gelijknamige documentaire maar verschaft een heleboel meer achtergrondinformatie over suiker en wat het met je lichaam doet en is dan ook zeker de moeite waard om te lezen.


Het boek sluit perfect aan bij de voedselhypes van vandaag de dag. Suiker staat al een tijd onder druk en is altijd een hevig punt van discussie. Dit boek kan je zeker helpen om je kennis over suiker op te krikken en om jezelf in het debat te positioneren. Het is geen saai boek vol met bladzijdes tekst maar heeft juist een speelse vormgeving; veel foto's, infographics, citaten en dit allemaal in een kleurige lay-out. Aan de ene kant is dit heel fijn want zo wordt het allemaal iets minder zware kost, want dat is het toch wel. Maar het leidt ook een beetje af omdat je op een gegeven moment niet meer zo goed weet waar te lezen. Er komt veel informatie in één keer op je af, zelfs als je de documentaire, zoals ik, al gezien hebt. Desondanks komt de boodschap zeker over, wie nog durft te beweren dat het allemaal wel meevalt met suiker, steekt spreekwoordelijk als een struisvogel zijn of haar kop in het zand. De resultaten liegen er niet om en met een compacte bibliografie en aanbevolen literatuurlijst kan je zelf nog verder onderzoek doen als je Damon Gameau niet gelooft. Het sterke punt van dit boek is dat het laat zien dat je ook voorzichtig moet zijn met zelfs ogenschijnlijk 'gezonde' voeding. Kan je dan nog überhaupt wel wat eten vraag je je misschien af. Jazeker, daarvoor heeft Gameau een aantal recepten toegevoegd en zelfs het woord 'taart' komt voorbij in de index. Wel een 'gezonde' taart natuurlijk, maar who cares, 'a cake a day keeps the doctor away' was het toch?

Het SUIKER boek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De schokkende waarheid over 'gezonde' voeding


  De Australische acteur Damon Gameau eet nooit geraffineerde suikers, maar volgde nu 60 dagen een dieet van 'gezond' voedsel vol verborgen suikers. Geen ijs, snoep of chips, maar gewoon yoghurt, vruchtensap of ontbijtgranen (waarvan iedereen denkt dat die goed voor je zijn). Gameau liet zich omringen door een team van artsen en wetenschappers om het effect van suiker in zijn lichaam te registreren. Een heuse thriller... Dit hallucinante verhaal over een waar Supersize Me-experiment haalt alles wat je over gezonde voeding dacht te weten genadeloos onderuit!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De Mitford Moorden: Unity - Jessica Fellowes

 • 10 x Badboy Young Adult boeken

 • Deze actrices verborgen hun zwangerschap niet op tv

 • De 10 beste momenten van Nick in New Girl

 • De beste volwassen tekenfilms

Gerelateerde artikelen

 • Zo zien Disney prinsessen er in het echt uit

 • Recensie: Jij en ik

 • Recensie: Zoete spruiten

Zoek in artikelen