• onze waardering

Recensie: Eva RECENSIE

Lillie wordt gevonden in een zeecontainer die is aangespoeld op een eiland, ze is zwaargewond. De mensen op het eiland komen er al snel achter dat Lillie de Getuige is waar ze lang op hebben gewacht. Ze doen er alles aan om Lillie zo goed mogelijk te laten herstellen van haar verwondingen. Terwijl ze in een soort kunstmatige coma wordt gehouden heeft Lillie visioenen waarin Eva haar meeneemt naar de Oorsprong, de schepping van de aarde. De visioenen zijn zo levensecht dat Lillie nogal verward is wanneer ze eindelijk wakker wordt. Johan, haar verzorger, vertelt haar stukje bij beetje over waar ze is en wat haar taak als Getuige is. Lillie is een belangrijke schakel in de geschiedenis van de mensheid, ze weet alleen nog niet hoe.

W. Paul Young werd wereldberoemd door De Uitnodiging, waardoor de verwachtingen hooggespannen zijn. De flaptekst van Eva is nogal geheimzinnig, dat nodigt uit tot lezen. Het lijkt de bedoeling dat je als lezer net zo onwetend als Lillie arriveert op het eiland, dat zich in een andere dimensie van tijd en ruimte blijkt te bevinden. Vanuit Lillies perspectief ontdek je samen met haar een stukje van het eiland, de mensen en de begrippen die belangrijk zijn voor het verhaal. Dit is een hele goede keuze van W. Paul Young, de wereld die hij in het verhaal creëert gaat zo op een hele natuurlijke manier leven. Alle vragen die het verhaal oproept worden beantwoord, er blijven geen losse eindjes over.

Een minpuntje is dat Lillie op een gegeven moment de gebeurtenissen in het paradijs koppelt aan het kwaad dat nu op aarde gebeurt. W. Paul Young had dit beter aan de lezer kunnen overlaten.

Als je Eva gaat lezen is het wel goed om je te realiseren dat het een weergave is van het scheppingsverhaal uit de Bijbel. Het verhaal draait vooral om Lillie, het leest als een soort fantasieroman, maar je ontmoet ook personages zoals Adam en Eva, God en de slang.

Eva

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  W. Paul Young versplinterde met De uitnodiging (The Shack) ons beperkte beeld van God. Zijn roman Eva daagt ons uit om schadelijke misvattingen over onszelf los te laten. Wanneer een zeecontainer aanspoelt op een eiland tussen onze wereld en de volgende, vindt John de Verzamelaar daarin een jonge vrouw - zwaargewond, bevroren, ternauwernood in leven. Met hulp van Genezers en Weters ziet hij toe op haar herstel. Hij ontdekt dat de genetische code van het meisje haar verbindt met elk bekend menselijk ras. Ze is een meisje uit de profetieën, maar niemand weet precies wat haar redding betekent. Niemand, behalve Eva, de moeder aller levenden, die haar 'dochter' noemt en haar uitnodigt om de waarheid te ontdekken over haar eigen geschiedenis en die van ons allemaal. Young raakte miljoenen mensen met De uitnodiging. In Eva verkent hij op gedurfde wijze het scheppingsverhaal en opent hij een verfrissend debat over de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen binnen de context van onze ontstaansgeschiedenis. Hij helpt ons om elkaar te zien zoals de Schepper ons ziet: volmaakt, uniek en niet gevangen in door cultuur bepaalde regels en begrenzingen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Eva

Zoek in artikelen