• onze waardering

Recensie: Ze was 16 RECENSIE

In Ze was 16 maken we kennis met Janne en Ize. Janne is zestien jaar en woont in Zeeland. In 1944 neemt ze de plaats van haar moeder in en gaat werken voor de Duitse militairen in haar dorp. Via haar vrienden raakt ze betrokken bij het verzet, maar heeft wel twijfels. Het verzet is natuurlijk de goede kant. Maar de Duitsers doen best aardig tegen haar en doen ook maar wat ze opgedragen wordt. Dan leert ze Willem kennen waar ze verliefd op wordt.

Ize is ook zestien jaar en leeft in het heden. Ze woont in Amsterdam en wordt door haar ouders verbannen naar Zeeland om de zomer met haar oma door te brengen. Ze heeft geen goede relatie met haar ouders. Haar moeder is altijd boos en ongeïnteresseerd en druk met haar werk. Terwijl haar ouders relatietherapie gaan volgen in Spanje, logeert Ize bij haar oma. Ze vindt het verschrikkelijk en mist haar vriendinnen. Bij haar oma op zolder vindt Ize een foto van een meisje die heel erg op haar oma lijkt. Van haar oma moet ze erover ophouden, maar Izes interesse is gewekt.

Ize en Janne zijn twee totaal verschillende meiden die door het verleden met elkaar verbonden zijn. Het zijn sterke personages en je kan je identificeren met beide meiden en je leeft met allebei mee, ondanks hun verschillen. Ize is opstandig en verveeld en Janne cijfert zichzelf weg om haar familie te kunnen helpen.

Ze was 16 komt wat langzaam op gang. Je weet dat er een verband moet zijn tussen Janne en Ize, maar het duurt even voordat dit duidelijk wordt. Ondanks het tempo, leest het verhaal wel vlot. Dit heeft mede te maken met de wisselende verteller. De hoofdstukken wisselen zich af tussen Ize en Janne en hoe verder je in het verhaal komt, hoe meeslepender het wordt. De knappe schrijfstijl van Marlies Allewijn laat zien dat er een duidelijk verschil is wanneer je een hoofdstuk van Ize leest en wanneer je er een van Janne leest. Hoe verschillend de meiden zijn komt terug in de schrijfstijl van het hoofdstuk en is erg overtuigend.

Ze was 16 is een indrukwekkend, mooi geschreven oorlogsverhaal voor jong en oud. 

Ze was 16

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De zestienjarige Janna uit Zeeland moet in het voorjaar van 1944 plotseling gaan werken voor de Duitse militairen die in haar dorp zijn gestationeerd. En dat naast het huishouden en de zorg voor haar ouders. Als haar vrienden haar vragen 'een klusje op te knappen', zit Janna gevangen tussen twee uitersten: blijft ze haar werk voor de Duitsers doen, die toch best aardig tegen haar zijn? Of kiest ze voor de onzekere zaak van het verzet? De ontmoeting met de knappe Willem brengt een lichtpuntje in de ellende. Zeventig jaar later wordt de dan zestienjarige ras-Amsterdamse Ize door haar ouders 'verbannen' naar dat stomme en suffe Zeeland, waar haar oma woont. Ize zit zó niet te wachten op een zomer vol saaie boeren. Dan vindt ze een foto van Janna, een meisje dat erg op haar oma lijkt. Als haar oma schrikt en haar vraagt 'dit hele verhaal' met rust te laten, is Ize's nieuwsgierigheid gewekt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer

 • Een zee van tijd - Eva Nagelkerke

 • Recensie: Jurassic World: Dominion

 • Maxton Hall College - Mona Kasten

 • Kruiden kweken koken - Kruiden Claus en Michiel van Colenberghe

Gerelateerde artikelen

 • SchEef

 • Recensie: De meid

Zoek in artikelen