• onze waardering

Recensie: Zwanenzang RECENSIE

Drie dode zwanen worden met de grootste zorgvuldigheid over gebracht naar het Pasteur Instituut van Parijs. Microbioloog Amandine Guérin is bij de eersten om het onderzoek naar hun dood op te starten. Al snel valt het woord griepvirus. Wat het enger maakt, is dat de drie zwanen geen alleenstaande gevallen zijn. Berichten uit andere landen lopen binnen. Het virus verspreidt zich. En dan vallen de eerste menselijke slachtoffers…

Rechercheurs Franck Sharko en Lucie Hennebell zijn nog maar net bekomen van een slopende zaak of ze krijgen de volgende al voor hun kiezen geschoteld. Een dode man en zijn hond in een verlaten bos. In het meer naast de lichamen vinden duikers een tas met wat overblijft van vier volwassenen lichamen. Met welke verdorven geest hebben ze nu te maken? En wat is het verband met de dode vogels? Een puzzel met oneindig veel stukjes en een zware deadline om hem op te lossen.

Voor ik aan 'Zwanenzang' begon, had ik nog nooit van Franck Thilliez gehoord. Enig Googlewerk later leert dat hij heel wat bekender is dan ik vermoedde en dat blijkt niet meer dan terecht. De spanning en de complexiteit die reeds op de flaptekst en de intrigerende cover worden beloofd, zijn overvloedig aanwezig in deze thriller van formaat.

Allereerst is het een bijzonder aangename verrassing om niet de bijna obligatoire eenzame en harde politiepersoon te moeten volgen. Thilliez kiest voor een meervoudig vertelperspectief waar iedereen behalve de dader aan bod komt. Hoewel dit beperkingen kan meebrengen, is hij er toch glansrijk in geslaagd om zijn personages authenticiteit mee te geven. Daarnaast is ook de degelijk uitgewerkte wetenschappelijke insteek een verademing. Het geeft het verhaal extra dimensie en is bovendien erg leerrijk. Dit alles samen met enkele gruwelijke daders maakt een erg boeiende thriller.

Mijn enige minpunt is de absolute onmogelijkheid om samen met de personages de dader te kunnen ontmaskeren. Hoewel de onthulling van diens identiteit volledig geloofwaardig en acceptabel is verwerkt in het verhaal, kan je dit als lezer niet voorspellen. Daar staat wel tegenover dat deze keuze bijdraagt aan het realistisch aanvoelen van het boek.

Zwanenzang’ is zonder twijfel een aan te raden thriller voor elke lezer die eens iets anders wilt dan het ‘moord - stoere flik’ stramien.

Zwanenzang

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Drie zwanen worden dood aangetroffen in een vijver in het noorden van Frankrijk. De doodsoorzaak? Een fataal griepvirus. Amandine Guérin, microbioloog, wordt erbij geroepen: wat is dit virus en hoe verspreidt het zich? Kort daarop wordt in het bos een dode man met zijn hond gevonden, hoogstwaarschijnlijk neergeschoten. Rechercheurs Franck Sharko en Lucie Henebelle worden onmiddellijk op de zaak gezet. Vlak bij de plaats delict vinden ze op de bodem van een meer een tas. De inhoud? Botten, schedels en vier versnipperde lichamen. Welke zieke geest heeft dit op zijn geweten? Ondertussen tikt de tijd angstvallig door. Het onbekende griepvirus verspreidt zich in rap tempo door heel Frankrijk en eist nu ook menselijke slachtoffers. Als de oorzaak niet snel gevonden wordt, zal de pandemie zich niet langer tot Frankrijk beperken. De zaak krijgt opeens een zenuwslopend karakter, waarbij de gehele mensheid gevaar loopt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Netflix hits en de bijbehorende boeken

 • De slechtste romantische relaties die ontstonden in tv-series

 • 10x dezelfde kostuums die in verschillende films zijn gebruikt

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Beklemming

 • Zwanenzang - Karin Fossum

Zoek in artikelen