• onze waardering

Recensie: Bodyguard 1 - Gijzeling RECENSIE

In het eerste deel van de “Bodyguard” maken we kennis met de 14-jarige Connor. Middels een zware training wordt hij klaargestoomd voor een speciale bodyguard squad, die top secret missies uitvoert. Na deze training gaat Connor op zijn eerste missie. Hij gaat de tienerdochter van de president van Amerika beschermen. Zoals je misschien al kan raden, zit deze tienerdochter niet te wachten op iemand die constant bij haar moet blijven. Alicia, de tienerdochter, staat er dan ook om bekend, dat zij probeert haar bodyguards af te schudden. Wat Alicia alleen niet weet, is dat zij in groot gevaar is…

Ieder die bovenstaande tekst leest, denkt waarschijnlijk meteen aan de film en musical “The Bodyguard”, met actrice en zangeres Whitney Houston. Op het eerste gezicht lijkt dit boek dan ook een jongerenvariant van dit welbekende verhaal en deze verwachting blijkt te kloppen. “Gijzeling” hanteert een luchtige schrijfstijl, waardoor het boek lekker leest. Zo ga je er vrij vlot doorheen. Het boek volgt hoofdpersoon Connor, een doodnormale knul. Hij woont bij zijn moeder en oma. Zijn vader is overleden. Het is een aardige, behulpzame jongen. Dit maakt het onmogelijk om hem niet leuk te vinden. Kenmerkend voor hem is dat zijn focus ligt op het beschermen van anderen. Alle keuzes die hij maakt, komen hieruit voort. Als lezer leef je daardoor meteen met Connor mee. Na Connor zijn pittige training arriveert hij bij het Witte Huis. Zijn zogenoemde vip, degene die hij moet beschermen, is precies wat je van haar verwacht. Een koppige tienerdochter met een eigen willetje. Zij vindt het allemaal niet zo nodig dat zij zo zwaar wordt beschermd en zij verlangt naar vrijheid. Daarnaast is het voor Alicia behoorlijk interessant dat er ineens een jongen in het Witte Huis is en dat haar vader, de president, het goedkeurt als Connor en Alicia met elkaar omgaan. Dat is natuurlijk vragen om problemen. Naast Connor volg je een groepje terroristen die van plan zijn om Alicia te gijzelen. De opbouw in dit verhaal is erg logisch en helder. Het is al vrij gauw duidelijk dat alle verhaallijnen leiden naar het moment dat de terroristen in actie komen en dat zorgt voor spannende momenten.

Een klein nadeel van het boek is dat er een aantal bijpersonages zijn, die wat moeilijk uit elkaar te houden zijn. Ze worden niet heel uitgebreid beschreven, waardoor je geen beeld krijgt van het personage. Afgezien daarvan is het een leuk boek. Ik denk dat het zeker een mooie start is, wanneer je net begint met het lezen van Young Adult. Zoals eerder gezegd doet het boek denken aan de film en musical van “The Bodyguard”, maar dit is niet storend. Doordat het een jongerenvariant is van dit welbekende verhaal is het alsnog vermakelijk!

Het boek is geschreven door Chris Bradford en valt onder het Young Adult genre. Het eerste deel heet dus “Gijzeling”. Liefhebbers van de boeken kunnen gelijk door met deel 2, genaamd “Losgeld” en deel 3 “Hinderlaag”. Ook werkt schrijver Chris Bradford aan een zogenaamde prequel van de Bodyguard series. Genoeg om naar uit te kijken dus!

Bodyguard 1 - Gijzeling

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De 14-jarige Connor Reeves wordt in het diepste geheim gerekruteerd voor een speciale bodyguard squad. Hij krijgt training in toezicht, anti-hinderlaagoefeningen en ongewapende gevechten. De cursus is zwaar, zo zwaar dat hij zich soms afvraagt of hij het zelf wel zal overleven. Wanneer hij wordt opgeroepen om de impulsieve tienerdochter van de Amerikaanse president te beschermen, is dat de ultieme test voor Connor. Alicia zit helemaal niet te wachten op bescherming. Ze maakt er een sport van om haar Secret Service-agenten te ontwijken. Maar wat ze niet weet, is dat terroristen plannen aan het maken zijn om haar te gijzelen…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Bodyguard 2 - Losgeld

 • Recensie: Bodyguard 3 - Hinderlaag

 • Recensie: Bodyguard 6 - Voortvluchtig

 • Zielenjagers - Chris Bradford

Zoek in artikelen