• onze waardering

Recensie: Het ritsloze naspel RECENSIE

Vanessa, die ooit een succesvolle actrice was, brengt haar tijd tegenwoordig door bij haar zwangere dochter, haar hoogbejaarde ouders en haar partner die ook niet meer één van de jongste is.

Zelf wil Vanessa zich het liefst weer piepjong voelen en genieten van het leven. Helaas is dat niet altijd mogelijk door de zorg die haar ouders nodig hebben en het feit dat haar man ook met enkele medische problemen, mede door zijn ouderdom, sukkelt.

Over haar seksleven, dat zo goed als onbestaand is, is Vanessa helemaal niet te spreken. Als actieve zestiger komt ze op dat gebied heel wat tekort. Hoewel ze erg veel van haar partner houdt besluit ze toch de spanning op te zoeken via de datingwebsite zipless.com. Een avontuur dat helaas niet helemaal loopt zoals ze verwacht had.

Na het lezen van de korte inhoud keek ik vol spanning uit naar het boek. De omschrijving laat het boek doorgaan als een grappig boek over een iets oudere vrouw, op zoek naar avontuur. Helaas had ik dit gevoel niet als lezer.

Het verhaal van Vanessa is eerder droevig dan grappig. Ze zit constant opgezadeld met de zorg voor haar ouders en wacht als het ware tot ze (eindelijk) sterven, aangezien ze al erg oud zijn en met allerlei kwalen opgescheept zitten.

Ook haar relatie met haar dochter blijkt niet ideaal te zijn. Ze zegt vaak bewust dingen niet, omdat ze toch weet dat het niets uithaalt maar lijkt zich er dan wel innerlijk aan te ergeren. De relatie met haar man is dan weer wel goed maar hier mist ze intimiteit en hierdoor lijkt ze vaak ongelukkig te zijn.

Tijdens het lezen had ik regelmatig zin om te stoppen. Hoewel de schrijfster wel probeerde er een grappig en luchtig boek van te maken leek ik dit niet zo te kunnen opvatten. Het deed me jammer genoeg meer denken aan een soort klaagzang van Vanessa met af en toe een grappig moment.

Het ritsloze naspel is het eerste boek dat ik las van Erica Jong en zou me zeker niet weerhouden om toch nog een ander boek van haar te proberen. Aan haar schrijfstijl merk je dat ze ervaring heeft in het schrijven van boeken en hier goed in is, alleen lag de stijl in dit boek mij absoluut niet.

Over het algemeen vond ik het geen extreem slecht boek, het had zelfs goede stukken en zal zeker mensen aanspreken die van deze soort boeken houden. Maar een luchtige, grappige chicklit was het voor mij alleszins niet.

De achterflap deed me vermoeden dat er meer zou worden ingegaan op de grappige situaties die zouden ontstaan door de inschrijving op zipless.com maar deze bleken helaas maar matig aanwezig te zijn. Fans van Erica Jong zullen dit boek zeker kunnen appreciëren maar voor mij was Het ritsloze naspel helaas geen hoogvlieger.

Het ritsloze naspel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Veertig jaar geleden veranderde Erica Jong op revolutionaire wijze hoe men keek naar liefde, huwelijk en seks. Nu flikt ze het opnieuw. Met humor, wijsheid en scherpte.

  'Grootse, warmhartige en edelmoedige roman voor al haar oude en nieuwe fans.' Jennifer Weiner

  'De afterglow van de jaren zestig is op iedere bladzijde voelbaar.' De Groene Amsterdammer over Het ritsloze nummer

  'Een hogesnelheidsroman. De zinnen spatten van het papier en verraden het plezier dat de jonge auteur in het schrijven had.' Trouw over Het ritsloze nummer

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

 • De grote race - Ruby Coene 

 • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

 • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

 • Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Heb je vrienden lief

 • De lelijkheid voorbij

 • Lay the Favourite (DVD)

Zoek in artikelen