• onze waardering

Recensie: Dans van schaduwen RECENSIE

In Dans van schaduwen maken we kennis met Vanessa. Ze is een jonge, veelbelovende balletdanseres. Vanessa is aangenomen op de prestigieuze New York Ballet Academy: dé plek voor jonge balletdanseressen die het willen maken in de balletindustrie. Voor Vanessa is het echter niet ambitie, maar de verdwijning van haar zus die haar naar de Academy geleid heeft. Vanessa’s zus Margaret danste namelijk ook op de NYBA voordat ze spoorloos verdween. Vanessa is vastbesloten haar zus te vinden. Ondertussen wordt op de NYBA gewerkt aan de Vuurvogel, een van de moeilijkste balletstukken die er zijn. Als Vanessa vervolgens gekozen wordt om de hoofdrol, de Vuurvogel, op zich te nemen blijkt al snel dat die rol gevaarlijker is dan ze dacht.

De balletwereld is een keiharde. Ballet is een prachtige dansvorm, elegant en sierlijk. Voor de danseressen betekent het echter ook strikt op je eten letten, kapotte voeten, pijnlijke spieren en uren en uren oefenen. Yelena Black weet deze werkelijkheid subtiel in haar boek te verweven. Van de saladebar tot aan de pijnlijke voeten: alles komt in deze Young Adult naar boven.

Ik had van tevoren een contemporary verwacht met hier en daar een thrilleraspect. Ik was dan ook verrast toen ik erachter kwam dat Dans van schaduwen meer dan dat was: er zit namelijk ook een bovennatuurlijk tintje in verweven. Ik vond dat dit het verhaal zelfs nog een beetje magischer maakte.

Yelena Black weet je met haar prettige schrijfstijl mee te voeren naar de balletacademie, waar steeds meer sinistere en mysterieuze dingen gebeuren. Waar mensen verdwijnen en anderen geheimen bewaren. Hierdoor zit constant een dreiging in de lucht die ervoor zorgde dat ik steeds maar weer verder wilde lezen. Ik vond het prettig dat Vanessa een aantal vriendschappen sluit en dat ze die vrienden ook daadwerkelijk in vertrouwen neemt als er gekke dingen gebeuren. Ze staat er niet alleen voor: haar vriendinnen staan altijd voor haar klaar.

In Dans van schaduwen wordt de realiteit op een prachtige manier met fantasy verweven. Hoe verder het boek vordert, hoe lastiger het is om de werkelijkheid en de fantasie van elkaar te onderscheiden. Yelena Black heeft dat ontzettend knap aangepakt. Het verhaal wist me te grijpen, net als ballet dat altijd voor elkaar weet te krijgen. Ik ben dan ook aangenaam verrast door deze spannende Young Adult!

Dans van schaduwen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vanessa zit op een exclusieve balletacademie, dezelfde als die waar haar oudere zus Margaret heenging voordat ze verdween. Vanessa is vastbesloten om te achterhalen wat er met haar zus is gebeurd. Al snel heeft ze de aandacht van maar liefst drie mannen: de superknappe Zep, de mysterieuze Justin en de charmante choreograaf Josef. Wanneer Josef haar vraagt voor de hoofdrol in De Vuurvogel, heeft Vanessa nog geen idee van het gevaar dat voor haar ligt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Easy Peasy

 • Je vindt me aan het einde van de wereld

 • Recensie: De tijdreizen van Ana Ivan

Zoek in artikelen