• onze waardering

Recensie: De val RECENSIE

In De val meent schrijfster Linda Conrads de moordenaar van haar zus te herkennen op televisie. Linda leidt al ruim tien jaar een teruggetrokken bestaan. Destijds was zij degene die Anna vond en de moordenaar zag verdwijnen door de terrasdeur. Een fractie van een seconde keek ze hem in de ogen en die aanblik staat op haar netvlies gebrand. Nadien kreeg Linda het moeilijk en viel ze in een zwart gat. Nu durft ze haar huis niet meer te verlaten. Om de man die heden een gevierd journalist is zo ver te krijgen dat hij bekent, besluit ze een boek te schrijven over de moord en de man uit te nodigen voor een interview om zo de waarheid achter de dood van haar zus te achterhalen.

De val is het debuut van de Duitse schrijfster Melanie Raabe. Ze woont in Keulen en heeft een veelvoud aan jobs: journalist, actrice, scenarioschrijver, blogger en natuurlijk auteur. Haar debuut is een groot succes gezien er in meer dan 15 landen een vertaling zal verschijnen en dat de filmrechten reeds verkocht zijn aan een bekende Hollywoodstudio. Deze informatie schept natuurlijk grote verwachtingen en de vraag is dan ook of Raabe die waar heeft kunnen maken.

Het verhaal heeft potentieel en een degelijke opzet. Linda Conrads is een interessant personage dat zich verstopt achter een traumatische gebeurtenis. Ze leeft in een kleine wereld en voelt zich daar tevreden. De thriller die Linda schrijft over de moord neemt een prominente plaats in. Helaas zorgt dit ervoor dat het geheel erg fragmentarisch wordt en samenhang mist. Melanie Raabe gebruikt hoofdstukken uit de fictionele thriller van haar personage om de gebeurtenissen rond de misdaad aan de lezer mee te geven. Doordat de verhaallijn telkens nogal bruusk onderbroken wordt en er te weinig is nagedacht over een evenwicht tussen de twee, is het geheel nogal rommelig. Ook de romantische verhaallijn voelt een beetje geforceerd en voegt weinig toe. De val mist diepgang om echt spannend te zijn. Wel knap dat Melanie Raabe met een minimum aan personages, Conrads brengt immers het merendeel van haar tijd alleen door, toch een geloofwaardig verhaal weet te brengen. Er zit psychologie achter de aandoening van het hoofdpersonage en de auteur doet overtuigend haar best om de lezer hier en daar op een dwaalspoor te zetten. De val is een aardig tussendoortje, maar de doorwinterde thrillerlezer blijft wellicht een beetje op z’n honger zitten.

De val

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De bekende schrijfster Linda Conrads is voor al haar fans en de pers een raadsel. Al elf jaar lang heeft ze haar villa aan de Starnberger See niet verlaten. Slechts een handvol mensen weet dat Linda ooit het lichaam van haar vermoorde jongere zus heeft gevonden, en de dader weg zag vluchten. Deze gebeurtenis blijft haar achtervolgen in haar dromen en Linda is nooit van
  dit trauma hersteld. De schok is dan ook enorm als ze in een flits zijn gezicht herkent in een presentator van een nieuwsprogramma op televisie. Maar hoe weet ze zeker dat ze na al die jaren de moordenaar kan identificeren? Linda besluit een val te zetten om hem tot een bekentenis te dwingen, maar wat is er die dag eigenlijk precies gebeurd? En hoe betrouwbaar zijn herinneringen?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden eind oktober van Netflix verwijderd

 • Disney karakters in de stijl van Tim Burton

 • Top 10 Assepoester verfilmingen

 • Deze films en series verschijnen in november op Netflix

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De waarheid

 • De schaduw - Melanie Raabe

Zoek in artikelen