• onze waardering

Recensie: Zussen van Versailles RECENSIE

In Zussen van Versailles neemt Sally Christie de lezer mee naar het Franse hof van de achttiende eeuw: Versailles. In dat prachtige paleis woont koning Lodewijk de vijftiende met zijn hofhouding die bestaat uit honderden edelen. In Versailles kan alles, iedereen heeft geheime of minder geheime affaires met elkaar. Louise is de eerste van de zussen Mailly-Nesle die in Versailles gaat wonen. Ze probeert trouw te blijven aan haar man en aan haarzelf, maar als ze wordt gevraagd als eerste minnares van de koning kan ze niet weigeren. Als de koning op Louise uitgekeken is volgen drie van haar zussen haar op in het bed van de koning. 

Op de flaptekst wordt geschreven dat elk detail in deze historische roman waargebeurd zou zijn. In een noot van de schrijfster wordt echter uitgelegd dat ze het verhaal heeft gebaseerd op brieven van tijdgenoten van de zussen. Deze mensen kenden slechts de verhalen die hen verteld waren. De grote lijnen van het verhaal zijn dus echt gebeurd, maar Christie heeft het verhaal zelf ingekleurd met details. Zo heeft zij bijvoorbeeld wijze lessen van de gouvernante van de zussen zelf bedacht, herinneringen hieraan komen steeds terug. Juist deze herinneringen aan een lang vervlogen kindertijd doen de personages nogal sentimenteel overkomen, terwijl ze dat lang niet allemaal zijn. Dit was een stoorzender in het boek. 

Afgezien van deze minpuntjes is Zussen van Versailles een heerlijke roman waarin je wilt blijven lezen. Het leven aan het hof wordt zo beschreven dat je het voor je ziet. Je waant je in het paleis en wilt net als andere hovelingen de laatste roddels weten. De zussen zijn de vertellers van het verhaal, per hoofdstuk wisselt het perspectief. Deze vertelvorm is op een goede manier uitgewerkt, als Louise bijvoorbeeld haar eerste nacht met de koning doorbrengt lees je dat vanuit haar perspectief en een hoofdstuk verder lees je hoe haar zussen dat nieuws horen. De zussen zijn als personages goed uitgewerkt en komen echt tot leven. Je leest hun gedachten en ziet dus ook hoe zij daarin ontwikkelen. Allemaal groeien ze van kleine meisjes die samen een kinderkamer delen uit tot volwassen vrouwen die hun eigen keuzes maken. Je leert hen steeds beter kennen en zoals ook met echte mensen ergeren sommige van de zussen je soms en veroveren anderen je hart.

Zussen van Versailles

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sally Christie groeide op in Engeland en studeerde antropologie aan de McGill-universiteit in Montreal. Daarna volgde ze een carrière in internationale ontwikkeling. De auteur woont nu in Toronto en zou dolgraag tijdreizen. De zussen van Versailles is haar debuutroman.
  www.sallychristieauthor.com

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Clean Beauty

 • Comida Mexicana - Rosa Cienfuegos

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Videoland

Zoek in artikelen