• onze waardering

Recensie: Staalhart RECENSIE

De achtjarige David ziet hoe zijn vader vermoord wordt en hoe de dader daarna de bank waarin ze zich bevinden met de grond gelijk maakt. De moordenaar van zijn vader is Staalhart. Hij is een Epic, een persoon die nadat Calamity aan de hemel verscheen plots superkrachten ontwikkelde en zich nu oppermachtig waant. Tien jaar later is David op zoek naar een groep die zich de Wrekers noemt en het opneemt tegen de boosaardige Epics. Hij wil zich bij hen aansluiten om zo wraak te kunnen nemen op Staalhart. Hoewel de groep er eerst wat twijfelachtig tegenover staat, weet hij ze te overtuigen. David heeft immers één groot voordeel. Hij is de enige persoon die Staalhart ooit heeft zien bloeden.

Staalhart van Brandon Sanderson draait de rollen om. Hier zijn het niet de superhelden die de mensen beschermen tegen het kwaad, maar is het een groep gewone mensen die het opneemt tegen de verdorven Epics. Het is geen gloednieuwe insteek, maar wel een erg interessante, zeker als je er een heel nieuwe wereld omheen weet te scheppen die nog geloofwaardig is ook. Hoewel het boek gebruikmaakt van een specifieke eigen terminologie en speciale woordenschat, stoort dat niet. Het helpt het universum van Sanderson zelfs vooruit en de lezer pikt de woorden even snel op als de frequentie waarmee ze gebruikt worden.

Het plot van Staalhart bevat wel enkele voorspelbare wendingen, geen lezer die zich hier echter aan zal storen, omdat het verhaal er met zo’n rotvaart vandoor gaat dat je er gewoonweg de kans niet voor krijgt. Het heeft een erg goede dynamiek en een sterke spanningsboog. Auteur Brandon Sanderson weet daarnaast ook te verrassen en heeft een groep personages gecreëerd die indruk maken. De Wrekers hebben een stereotype samenstelling: de wetenschapper, de IT-specialist, de babe, de spierbal en een manusje-van-alles. Toch heeft de auteur ze allemaal iets weten mee te geven waardoor ze als persoon echter worden en blijven hangen. Hoofdpersonage David verslikt zich bijvoorbeeld regelmatig in zijn eigen metaforen en Cody gooit er graag wat Schotse mythologie tegenaan.

Brandon Sanderson is een Amerikaanse schrijver die vooral bekend werd met zijn Mistborn-serie over de skaa-halfbloed Kelsier die ontdekt dat hij mysterieuze gaven heeft, waarmee hij de Opperheer ten val kan brengen. Daarnaast werd hij bekend als de auteur die de imposante reeks Het Rad des Tijds van Robert Jordan voltooid heeft. In de serie rond de Wrekers verschenen in de Verenigde Staten tot nu toe drie boeken. Het tweede deel van de reeks zal na de zomer ook in een Nederlandse vertaling verschijnen en dat kunnen we alleen maar toejuichen!

Staalhart zit vol actie en loont meer dan de moeite. Het is het soort boek dat je het liefst in één ruk uit zou willen lezen en dat je echt doet balen als je merkt dat je op de laatste bladzijde aangekomen bent. Sparks, slontze!

 

Staalhart

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. Deze zogeheten 'Epics' kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Niemand, behalve de Wrekers. Die geheimzinnige groep heeft al meerdere onverslaanbaar geachte Epics uitgeschakeld. David is vastbesloten de Wrekers op te sporen en ze te overtuigen hun vizier te richten op de wrede Epic Staalhart. Die regeert als een tiran over Newcago en is verantwoordelijk voor de dood van Davids vader. Staalhart staat erom bekend onsterfelijk te zijn, maar David is de enige die Staalhart ooit heeft zien bloeden. En hij zint op wraak.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De beste volwassen tekenfilms

 • De 12 populairste reality series van het moment.

 • Als Disney prinsessen in therapie zouden gaan

 • Recensie: Venom: Let there be Carnage

 • Recensie: Pretty Smart - seizoen 1

Gerelateerde artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met 'Staalhart'

 • Fase 3 van de leesclub met Staalhart 

 • Fase 2 van de Leesclub met Staalhart 

 • Recensie: De wrekers 2 - Vlammenwerper

 • Recensie: Calamity

Zoek in artikelen