• onze waardering

Recensie: Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld RECENSIE

‘Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld’ is een boek van Fredrik Backman. Hij is een Zweedse auteur, blogger en columnist. Hij is bekend van onder andere: ‘Een man die Ove heet’ (voor de fans, de verfilming van dit boek komt in juni in de bioscoop). De titel van dit boek spreekt voor zich. Fredrik schrijft het voor zijn jonge zoon, met als doel de wereld voor hem uit te leggen. Op de achterkaft schrijft hij: “Het is vooral een boek over pogingen een goede ouder te zijn. Want ik wil dat je weet dat ik heel erg mijn best heb gedaan. Niemand heeft meer gegoogled dan ik”. Het resultaat is een komisch, maar ook hartverwarmend boek.

Het boek bestaat uit korte hoofdstukjes van minimaal drie zinnen tot aan ± 6 pagina’s. Een logisch concept van een blogger en columnist. De schrijfstijl is makkelijk en kenmerkt zich door herhalende zinnen en een mooie opbouw. Wanneer je dit boek leest, zie je de stukken tekst voor je als een soort cabaretshow. Het zou daarom zeker een mooi stuk zijn om mee op de planken te staan. Fredrik neemt je mee in de wereld van het hedendaagse vaderschap en vertelt over zijn ervaringen met onder andere luiers, knuffelgiraffen en Ikea. In de kern is dit boek vooral grappig. Het zal ervoor zorgen dat je hardop aan het lachen bent en dat andere mensen je niet-begrijpend aankijken. De zelfspot van Fredrik is namelijk echt een staande ovatie waard! Hij durft kritisch naar zichzelf en zijn opvoedkundig handelen te kijken. Echter, deze grappige momenten weet de auteur af te wisselen met ontroerende, ontwapende stukken en zo houdt hij de aandacht van de lezer vast. Zo schrijft  hij bijvoorbeeld over wat zijn zoon moet weten over mannelijkheid en wat zijn zoon moet weten over liefde. De auteur is zeker niet bang om zijn angsten en emoties op papier te zetten en het is overduidelijk hoeveel hij houdt van zijn vrouw en pasgeboren zoontje. Op die momenten weet Fredrik de juiste snaar te raken en raakt het boek je recht in het hart. Kortom, een mooie mix tussen humor en warmte. Wat wil je nog meer?

‘Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld’ is het ideale cadeautje voor een aanstaande vader (of moeder), maar ook mensen zonder kinderen zullen van dit boek genieten. Het is luchtig geschreven, leest heerlijk weg en werkt als een ideaal ontspanmomentje! Pak het er daarom even bij voor het slapen gaan. Ik verzeker je, na het lezen van een hoofdstuk val je met een glimlach in slaap.

Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Voor mijn zoon. Ik zeg nu al sorry tegen je. Voor alles wat ik fout ga doen. Voor alles wat ik niet zal begrijpen. Voor de korte broek. Omdat ik probeer je vrienden een high five te geven. Dit boek is voor jou. Over de dingen die je naar mijn idee over de wereld moet weten. Het is vooral een boek over pogingen een goede ouder te zijn. Want ik wil dat je weet dat ik echt altijd heel erg mijn best heb gedaan. Niemand heeft meer gegoogeld dan ik.'
  Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld is het verslag van de pogingen van een vader om de wereld aan een tweejarige uit te leggen. Fredrik Backman, bekend van de wereldwijde bestseller Een man die Ove heet, legt met komische trefzekerheid alle tekortkomingen van jonge ouders bloot. Hij treft de lezer recht in het hart, of die nu een ouder is of niet.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt

 • Recensie: Een man die Ove heet

 • Angstige mensen - Fredrik Backman

 • Recensie: Wij tegen jullie

Zoek in artikelen