• onze waardering

Recensie: Gij nu RECENSIE

Gij nu omvat vijftien verschillende korte verhalen van Griet op de Beeck. De personages in de verhalen staan allemaal op een bepalend moment in hun leven. Zo’n moment waarop de toekomst lonkt, het verleden zich herhaalt, alles lijkt te imploderen, exploderen of juist compleet stilvalt. Het gaat over angst, verdriet, durven te kiezen voor het leven, voor jezelf en voor geluk.

De korte verhalen in Gij nu bestaan gemiddeld uit vier hoofdstukken. Bij aanvang van ieder verhaal is een thema of mooie zin(snede) uit het verhaal geplaatst. Het is een leuke trigger en vaak exemplarisch voor wat volgt. De verhalen hebben allemaal een hoofdpersoon die worstelt met iets en zoals de titel verraad, is het belangrijk dat zijzelf in actie komen. Zij zijn aan zet. Met een zekere afstand weet Op de Beeck de vinger op de zere plek te leggen. Niet in ieder verhaal raakt dat ook echt en het duurt dan ook even voordat Gij nu je echt pakt. De verhalen die je echter bij de keel grijpen, zoals die van de moeder van de gehandicapte Jack, verpleger Freddy of de hunkerende Louise, weten de mindere delen gelukkig wel te overschrijden. Hetzelfde geldt voor de mooie zinnen waar Op de Beeck een kei in is.

Het is een verschijnsel wat bij veel korte verhalen voorkomt, maar de meeste personages misten diepgang. Er is natuurlijk weinig ruimte om een personage in slechts twintig pagina’s uit te diepen, maar Op de Beeck had ze wellicht minder filmisch en getypeerd over kunnen laten komen. De hoge mate van realiteit in het beperkte plot, soms saai en slapstickactig, soms hilarisch en bizar, zorgen wel voor begrip en medeleven; iets wat absoluut knap is.

Volgens de uitgever zijn de verhalen in Gij nu niet per ongeluk bij elkaar geplaatst. Het is de bedoeling dat je bij het eerste verhaal begint en bij het laatste eindigt, om te kunnen ontdekken dat het geheel meer is dan de optelling van de afzonderlijke delen. Hoewel de verhalen op de laatste pagina zeer mooi samenkomen en daardoor een passend eind vormen, voelde het geheel toch niet veel meer dan de optelling van een aantal verschillende verhalen. Natuurlijk is er eenzelfde thematiek door de bundel verweven, maar verder dan dat stijgt Gij nu niet boven zichzelf uit.

Gij nu

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo'n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren. Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt. Griet Op de Beeck heeft geen roman geschreven, maar Gij nu is geenszins een verzameling per ongeluk bij elkaar geplaatste verhalen. Het is wel degelijk de bedoeling om bij het begin te beginnen en door te lezen tot het eind, om dan te ontdekken dat het boek meer is dan de droge optelsom van de afzonderlijke delen. Niet omdat er anekdotische verbanden zouden bestaan, maar omdat de schrijver probeert op deze manier iets te vertellen wat de lotgevallen van de vijftien individuen ver overstijgt. Griet Op de Beeck ontving voor haar succesvolle debuutroman Vele hemels boven de zevende De Bronzen Uil Publieksprijs 2013 en het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2013 en de Academica Literatuurprijs 2014. Ook haar tweede boek, Kom hier dat ik u kus, werd door lezers omarmd en er werden inmiddels meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. Over Kom hier dat ik u kus: 'Kom hier dat ik u kus is als een film waar je samen uit komt, je bent nog een poosje sprakeloos, je wilt de film vooral niet gaan verpesten door er allerlei meningen op los te laten, je kijkt elkaar alleen maar even aan, je knijpt in elkaars hand. "Goed hè?" zeg je.' Herman Koch 'Griet Op de Beeck schrijft boeken die een effect op je organen beogen: longen slaan een beurt over, maag in de knoop, hart springt op. Haar personages zijn geloofwaardig dichtbij.' De Standaard 'Zo prachtig en weergaloos uitgewerkt. De dialogen zijn werkelijk adembenemend.' Grietje Braaksma, lid Boekenpanel DWDD Over Vele hemels boven de zevende: 'Op de Beeck heeft een betoverende tekst geschreven: een tekst als een Spinvisliedje, waarin flarden van mensenlevens zo gerangschikt zijn dat het bij de toehoorder een vleugje heimwee oproept, en schrijnt.' de Volkskrant ***** 'Een weergaloos boek.' De Standaard 'Een wondermooi debuut.' HP/De Tijd 'Een warm boek dat twee keer zo lang had mogen zijn.' NRC Handelsblad 'Fictie van de bovenste plank. Een psychologisch eerlijke roman over hoe mensen aanmodderen en hun eigen weg zoeken.' De Morgen ****

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Broeinest - van Sambeek

 • Hine - Lotte Kok

 • Recensie: Soof 3

 • Dode hoek - M.W. Craven

 • Goede hoop - Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

 • Let op mijn woorden - Griet op de Beeck

 • De Boekenweek 2018

Zoek in artikelen