• onze waardering

Recensie: Unplugged RECENSIE

Skye leeft in een virtuele wereld. Iedereen ziet er hetzelfde uit en kan apps gebruiken om zijn uiterlijk te veranderen, maar bijvoorbeeld ook om te vliegen of eten te downloaden. Skye is de enige van haar familie die in de Appwereld leeft, ze is door haar familie ingeplugd met de hoop op een betere toekomst. Skye voelt zich eenzaam in deze wereld, ondanks dat haar beste vriendin Inara ook in deze app-wereld leeft. Skye kan niet wachten om uit te pluggen, dit is haar enige kans om haar familie in de Echte Wereld weer te zien. Als wordt besloten dat niemand meer in- of uit mag pluggen in de virtuele wereld, beseft Skye dat ze haar zus en moeder nooit meer zal zien en dat ze voor altijd opgesloten zit in deze wereld. Ze zet alles op alles om terug te kunnen naar de Echte Wereld.

Tegenwoordig is bijna iedereen online te vinden, het lijkt een onmisbaar onderdeel van ons leven. Een verhaal dat zich afspeelt in een virtuele wereld trok dan ook zeker mijn aandacht. Unplugged bevat 398 bladzijdes en is een redelijk dik boek, maar ik had goede hoop dat ik door het boek heen zou vliegen. Het duurde helaas vrij lang voordat het verhaal op gang kwam. Sommige stukken zijn heel langdradig beschreven, met details die er eigenlijk niet toe doen. Ik vond het wel heel bijzonder om te lezen hoe Donna Freitas de Appwereld beschreef.

Ik kan me voorstellen dat zo'n virtueel leven aantrekkelijk is: je hoeft maar een app te downloaden en je kan de Mount Everest beklimmen. De mogelijkheden lijken eindeloos. Toch heeft Donna Freitas ook het menselijke deel weten te verwerken. Ondanks dat Skye in een online wereld leeft, begin je toch sympathie voor haar te krijgen. Ze heeft echt een mens van vlees en bloed weggezet, terwijl je in het begin alleen haar 'ziel' leert kennen. Skye weet waar ze voor staat en is niet bang om haar mening te uiten. Ze is loyaal naar haar familie en vrienden. Ook laat Freitas de mening van beide partijen zien en ze zet je op deze manier aan het denken. Het verhaal begint langzaam, maar het wordt later echt spannend. Daar kan ik verder niet teveel over zeggen in verband met spoilers, maar ook als lezer bevind je je tussen twee werelden en moet je inschatten wie je kan vertrouwen. Donna Freitas heeft me meerdere keren op het verkeerde been gezet. Na het lezen van het boek weet ik eigenlijk nog steeds niet wie er te vertrouwen is.

Als je gewend bent aan de bijzonderheden van de Appwereld, merk je echter dat het weer gewoon een dystopische young adult is. Het aspect met de Appwereld is zeker vernieuwend, maar verder zijn er ook bepaalde aspecten die me bijvoorbeeld deden denken aan De Hongerspelen, Divergent, De Labyrintrenner en Rode Koningin. Ik vind het idee achter Unplugged origineel en ook zeker interessant en dat zorgde er voor dat ik door bleef lezen. Wat ik wel jammer vind, is dat ik nog met een heleboel onbeantwoorde vragen zit. Alleen aan het einde van het boek krijg je gelukkig wat antwoorden, maar dan komen er ook een heleboel vragen bij. Het einde had ik ook wel spectaculairder verwacht, want er is geen grote cliffhanger aanwezig. We moeten nu gewoon wachten op deel twee, dat ga ik zeker lezen!

Unplugged

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Skye leeft in de App-wereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd hier jaren geleden door haar familie naartoe gestuurd in de hoop op een beter leven, maar Skye is een niemand. Een virtuele zestienjarige zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps, die van haar virtuele personage iets bijzonders kunnen maken zodat ze in de App-wereld zal opvallen. Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld kan ontmoeten. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye voor de rest van haar leven gevangen in de App-wereld. Skye riskeert haar leven om haar droom waar te maken -maar eenmaal terug op aarde ontdekt ze dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy stopt binnenkort volgens Ellen Pompeo

 • Recensie: Lake | 4 hartjes

 • Komt er toch nog een Lucifer seizoen 7?

 • Eerste beelden Hocus Pocus 2 set onthuld

 • Virgin River seizoen 4 en 5 bevestigd

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De mensenmarkt

Zoek in artikelen