• onze waardering

Recensie: Loos RECENSIE

Loos is een bundel columns die Halina Reijn schreef tussen 2005 en 2016 voor Viva, JAN, Uitkrant en De morgen. Ze schrijft over haar leven als actrice, haar familie en vrienden en over alle dilemma’s die ze in haar leven tegenkomt.

Halina Reijn staat bekend om haar eerlijkheid en rauwheid. Er zijn mensen die dit niet kunnen waarderen, terwijl anderen dit juist als verademing zien. Als je tot die laatste categorie behoort, is Loos zeker een aanrader. Halina schroomt niet om zichzelf van haar kwetsbare kant te laten zien met een flinke dosis zelfspot. What you see is what you get.

Door zowel de mooie en minder mooie kanten van zichzelf te laten zien wordt ze authentieker en minder de onbereikbare actrice met het perfecte leven. Haar columns geven stof tot nadenken, maar kunnen ook een steun en troost zijn voor wie bepaalde levensdilemma’s herkent. Het is makkelijk om hierbij het voorbeeld van de OK-vrouw (ongewenst kinderloos) te noemen aangezien dit breed is uitgemeten door de media.

Door de jaren heen zie je de worsteling om de vraag te beantwoorden of ze kinderen wil en als ze hier dan eindelijk uit is lijkt het bijna te laat te zijn. Enerzijds hunkert ze naar een huisje boompje beestje leven. Anderzijds kan ze niet anders dan haar leven leiden zoals ze dit nu doet omdat het acteren en schrijven als het ware in haar bloed zit. Maar ook de gedachte te willen voldoen aan verwachtingen van anderen terwijl je niet weet of dit ook wel is wat je zelf wil. Door het lange tijdsbestek dat de bundel bestrijkt, is het duidelijk te zien welke thema’s bij welke levensfase van Halina horen maar ook welke steeds weer terugkomen. Maar ook hoe moeilijk het is om deze levensvragen te beantwoorden, terwijl half Nederland met je meekijkt en iets van je vindt.

Loos laat goed zien wat een goede schrijfster Halina Reijn is. Ze is niet zomaar een actrice die ook een column schrijft. Haar stukken zijn goed opgebouwd en zijn makkelijk leesbaar. Ze laat zien dat ze over verschillende onderwerpen kan schrijven en haar lezers zowel kan laten lachen als laten huilen. Wat je ook van haar vindt, ze roept bij iedereen wel een emotie op. En het is mijns inziens een talent om mensen te kunnen raken met je verhaal.

Doordat een column relatief kort is, is het makkelijk steeds tussendoor een stuk te lezen en het boek dan weer even weg te leggen zonder de draad van het verhaal kwijt te raken. Maar het is ook verleidelijk om steeds te denken “nog eentje dan” en dan zonder het merken het boek ineens te hebben uitgelezen. Na Prinsesje Nooitgenoeg en Anti Glamour (met Carice van Houten) is Loos het derde boek van Halina Reijn en wat mij betreft mogen er nog velen volgen.

Loos

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘…Vrouwen gaan tegen hun veertigste hoe dan ook door een rouwfase, omdat ze afscheid moeten nemen van een levensdroom. Zeker wie geen partner en geen kinderen heeft, mist de intieme kanten van het leven en dus in feite de essentie ervan.’ Deze uitspraak van relatiedeskundige Rika Bonnet in De Morgen las Halina Reijn in mei 2015. Vervolgens schreef ze een nietsontziende column over haar eigen man- en kinderloosheid. ‘Het feit dat ik heel graag wil maar dat het niet lukt, en dat ik daar waanzinnig verdrietig om ben, is blijkbaar niet geloofwaardig, of te pijnlijk voor mij en mijn omgeving om onder ogen te zien.’
  Naar aanleiding van haar column werd ze uitgenodigd in De Wereld Draait Door en kwam er een ware wervelstorm aan reacties op gang, variërend van enorm ondersteunend tot pure haat en nijd: ‘Je kan nog niet eens voor een cactus zorgen, laat staan voor een mens’. Maar ze werd vooral overstelpt met reacties van vrouwen die zich herkenden in haar verhaal en er meer begrip van hun omgeving door kregen. Dat het onderwerp lééft, werd binnen een paar weken in elk geval meer dan duidelijk.
  In Loos onderzoekt Halina hoe haar leven zo heeft kunnen uitpakken, en waar ze nu staat. Geldt liefdeloos + kinderloos = hopeloos? Of kunnen andere vormen van relaties en vriendschappen ons als mens toch compleet maken? In dit boek worden bestaande columns aaneengeregen door nieuwe verbindende verhalen en inzichten. Zo ontstaat een hartverscheurend eerlijk, maar ook ironisch en geestig autobiografisch portret van een vrouw in het hart van een bijzonder leven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Emily in Paris seizoen 2 onthult eerste beelden

Gerelateerde artikelen

 • Antiglamour

 • Carice van Houten, Halina Reijn en Tanja Jess; van actrice tot auteur!

 • Lancering nieuwe glossy De Liefde

 • Feuten: Het Feestje (DVD)

Zoek in artikelen