• onze waardering

Recensie: Een RECENSIE

In Een van Sarah Crossan gaan Grace en Tippi voor het eerst naar de middelbare school. Grace en Tippi zijn al bijna net zo gewend aan het gestaar van mensen als het feit dat ze altijd samen zijn geweest; ze zijn namelijk een Siamese tweeling. Bij elkaar hebben ze twee hoofden, vier armen en één werkend paar benen, maar eigenlijk zijn ze best tevreden.

Voor een Siamese tweeling is het bijzonder om zo oud te worden als Grace en Tippi, bijna zeventien. Dat sluit aan bij de rest van het boek, dat je het beste zo kunt beschrijven: bijzonder. Vanuit het perspectief van Grace is het hele boek geschreven in “free verse”, de vrije versvorm. Dat is een moderne dichtkunst zonder rijm en zonder regelmatige opbouw, maar toch weet Sarah Crossan er in dit boek een eigen ritme in te verwerken. 

Op die manier leest elk hoofdstuk als een gedicht met een eigen titel. Doordat er minder tekst op de bladzijdes staat, lees je dit boek in no-time uit. Maar dat komt niet alleen door de verdeling van de tekst, maar ook de personages waarover je meer wilt weten.

Afgezien van de doktersafspraken en gesprekken bij de psycholoog, zijn Grace en Tippi namelijk herkenbare tienermeisjes. Ze willen normaal zijn op school, vinden vrienden en worden verliefd. Juist doordat hun nieuwe vrienden Yasmeen en Jon ze behandelen als ieder ander, ga je Grace en Tippi ook zo zien: zoals ze willen zijn. En allebei een individu, zelfs al zijn ze altijd samen.

Zoals je kunt verwachten, wordt de vraag gesteld: kunnen Grace en Tippi ook individuen zijn? Maar Sarah Crossan belicht meerdere kanten van het verhaal. Ze geeft voorbeelden van bestaande Siamese tweelingen. Ze laat zien dat niet elk verhaal van Siamese tweelingen tragisch is, maar wel dat elk verhaal uniek is.

Aan het einde van het boek volgt een naschrift met alle boeken, verhalen en documentaires die de schrijfster heeft bestudeerd. Het laat zien dat Sarah Crossan grondig research heeft gedaan. De medische informatie maakt het boek geloofwaardig en compleet, maar niet te moeilijk om te lezen, zelfs als het onderzoek wel moeilijk was voor de schrijfster.

Met Een heeft Sarah Crossan een prachtig emotioneel boek geschreven waarover je moet nadenken. Naast het verhaal van Grace en Tippi lezen we namelijk ook over het geldtekort van de familie, of hoe hun zusje ermee om moet gaan dat haar familie speciaal is en haar zussen altijd extra aandacht en zorg krijgen. Ook zusje Draak heeft namelijk haar eigen problemen en eigen karakter. Hoewel we alles vanuit Grace lezen, leren we de andere personages ook goed genoeg kennen. Elk personage heeft wel iets bijzonders, en hebben we dat eigenlijk niet allemaal?

Voor dit boek heb je zeker zakdoekjes nodig. Het leest als een sneltrein, maar niet zonder dat het je raakt. De schrijfstijl maakt het boek net zo bijzonder als Grace en Tippi, die je in je hart sluit. Je leert dingen die je nooit had geweten over Siamese tweelingen in een geloofwaardig verhaal dat is geschreven met liefde. Een is een indrukwekkend boek in het YA contemporary genre dat zeker de moeite waard is om te lezen.

Een

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling van bijna zeventien die niet anders weten dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert echter drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de lokale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft. Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen; een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

 • Eternals komt naar Disney+

 • Het Sanatorium - Sarah Pearse

 • Recensie: A Boy Called Christmas 

 • De huilende molenaar - Arto Paasilinna

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Nieuwe maan

Zoek in artikelen