• onze waardering

Recensie: Omgeruild RECENSIE

Pum en Yannick krijgen op hun dertiende verjaardag te horen dat ze bij hun geboorte zijn omgeruild. De meiden zijn totaal verschillend. Pum komt uit het bruisende Amsterdam en durft alles. Yannick komt uit Wassenaar is verlegen en houdt van tekenen. De meiden weten niet wat ze met dit nieuws aan moeten. Bij welke ouders moeten ze wonen en moeten ze boos of blij zijn moet hun nieuwe familie? Om hierachter te komen doen ze iets wat niemand verwacht. Ze ruilen van vakantie.

Fiona Rempt heeft een grappig meidenboek geschreven over het leven van twee bijzondere meiden. Het boek is geschreven in dagboekvorm zodat je steeds wisselt tussen Pum en Yannick. Dit zorgt ervoor dat je leest hoe verschillend de meiden zijn en hoe anders ze tegen dingen aankijken. Zo is Pum bijvoorbeeld heel boos op haar ouders en Yannick helemaal niet. Als je verder in het boek bent leren de meiden elkaar kennen en zie je door verschillende ogen hoe zij situaties meemaken en denken over elkaars familie en vrienden. Hierdoor leef je echt mee met de meiden.

Het boek Omgeruild leert je onbewust heel veel dingen. De meiden zijn beide onzekere tieners en opzoek naar de ware ik. Ze komen erachter wat hun “talent” is en waarom iedereen anders is en eigen talenten heeft. Dit iets waar alle pubers mee zitten en het boek leert je om jezelf te accepteren zoals je bent. Fiona Rempt maakt in het boek veel moeilijke situaties luchtig. Hoe je een ruzie met je ouder oplost en wat te doen als jouw beste vriendin ook andere vriendinnen krijgt. Kinderen leren om op een andere manier naar problemen te kijken.

De meiden leren dat je ook bevriend kan zijn als je heel verschillend bent, dat je niet allemaal dezelfde hobby’s hoeft te hebben. Ook maken Pum en Yannick mee dat hun ouders erg van elkaar verschillen. Zo laten Pum’s ouders haar heel erg vrij en zijn Yannick’s ouders veel meer gericht op regels. De meiden komen erachter dat dit beide goede eigenschappen voor ouders zijn en dat ouders op een eigen manier goede en slechte kanten hebben.

Omgeruild is een boek vol humor, liefde en vriendschap. Twee jonge meiden gaan om hun eigen manier om met deze grote verandering in hun leven om, maar hebben steun aan elkaar. Het boek leest heel vlot en leert je in je eigen kunnen te geloven. Zeker een aanrader voor jonge meiden!

Omgeruild

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Pum is een hippe chick uit Amsterdam. Ze is vrolijk, extravert en houdt van dansen. Yannick is een verlegen en creatief meisje uit Wassenaar. Ze kennen elkaar niet, maar op de dag dat Pum en Yannick 13 jaar worden, veranderen hun levens voorgoed.
  Ze krijgen van hun ouders te horen dat ze bij hun geboorte zijn omgeruild. Nu moeten ze kiezen bij wie ze voortaan willen wonen en horen. Voelen ze zich verraden of vinden ze het stiekem wel spannend? Hoe kun je kiezen uit twee dingen waarvan je er maar eentje kent? En als hun families nooit van hen waren, wat klopt er dan nog van de rest van hun leven? De meisjes ontmoeten elkaar, maar hoe meer ze over hun 'echte' families te weten komen, hoe meer ze in de war raken. Om een beslissing te kunnen nemen over hun toekomst, doen ze iets wat niemand verwacht.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • Omgeruild

 • Recensie: De drakenjager

 • Recensie: De drakenwereld

 • Recensie: Zooo happy! Mijn maffe leven bij El Paradiso

Zoek in artikelen