• onze waardering

Recensie: Mangelvrouw RECENSIE

Na haar moeilijke jeugd lijkt Bette’s huidige leven wel een sprookje. Ze is getrouwd met een welgestelde, knappe man, ze moet nooit gaan werken en kan dankzij de goedbetaalde job van haar man Lucas haar dagen vullen met schoonheidsbehandelingen en shoppen.

Wanneer Lucas een zwaar ongeval krijgt met de wagen wacht hem een lange weg van revalidatie. Na de eerste schok is Bette verloren. Alleen in het grote mooie huis, niemand die haar zegt wat ze moet doen of beslissingen voor haar neemt.

Monica, de verpleegster van Lucas, blijkt een oude bekende van Bette te zijn. Vroeger werd Monica gepest door de vriendengroep van Bette maar na jaren vol wrok lijkt ze dit achter zich te kunnen laten. Monica helpt Bette haar eigen leven te leiden en laat haar ontdekken hoe echte liefde voelt.

Samen maken ze plannen om zich van Lucas te ontdoen, maar lukt het om deze plannen door te zetten zonder ontdekt te worden?

Mangelvrouw begint met de begrafenis van Lucas. Aan de ene kant was ik benieuwd hoe Bette en Monica hun plan volbracht hadden en wat hun drijfveer was. Maar aan de andere kant was ik ook licht teleurgesteld omdat het einde van het verhaal al verklapt werd.

Toch nam dit mijn aandacht van het boek niet weg. Ik wilde graag weten wat er allemaal gebeurd was tussen het ongeval en zijn dood en hoe Bette ooit de beslissing kon nemen haar man te doden.

Het verhaal bevat drie personages waar alles om draait. Deze personages worden in het verhaal goed uitgewerkt en hebben allemaal een eigen karakter en een heel verleden achter zich. Het grootste deel van het verhaal draait om Bette, over haar kom je dus ook het meeste te weten.

Bette blijkt een verrassend personage te zijn. Ze komt uit een gezin waar haar vader jong stierf en haar moeder aan een drankverslaving leed. Nadat ze haar ouderlijke woning verliet belandde ze in de prostitutie. Na enige tijd leerde ze Lucas kennenn waarna ze haar leven als prostitué achter zich kon laten en kon genieten van een zorgeloos leven.

Hoewel Marion van de Coolwijk eigenlijk een jeugdboekenschrijver is, wist ze me erg te verrassen met deze thriller. Ze heeft een erg vlotte schrijfstijl en geeft een goed en gedetailleerd beeld van de gebeurtenissen weer zonder de lezer te vervelen met saaie stukken tekst.

Tijdens het lezen vond ik het eigenlijk een matige thriller. Een groot deel van het verhaal draait om de relatie tussen Bette en Monica. Deze stukken zijn zeker niet saai maar doen ook niet meteen denken aan een thriller.

Toch mag je je als lezer hier niet door laten remmen. Marion van de Coolwijk blijkt namelijk een veel spannendere en listige thriller te hebben geschreven dan je op het eerste oog zou denken. Ze blijkt geweldig goed te zijn in plottwists en wist mij als lezer totaal te verrassen tijdens het laatste hoofdstuk. Ik werd als lezer echt aangenaam verrast door Mangelvrouw en vind hem een absolute aanrader!

 

Dit boek krijgt van mij 5/5 hartjes. In de helft van het verhaal zou ik het boek maar drie hartjes gegeven hebben. Maar door de onverwachte plottwist en het verrassende laatste hoofdstuk besloot ik toch voor vijf hartjes te gaan. Door de grote focus op de romantische relaties lijkt het geen echte thriller te zijn maar het einde maakt dit dan weer helemaal goed. Mangelvrouw is een verrassend thrillerdebuut.

Mangelvrouw

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  IJzingwekkend thrillerdebuut van bestsellerauteur Marion van de Coolwijk

  Bette van Maanen ziet haar comfortabele leven in duigen vallen als haar man Lucas na een ongeluk in het ziekenhuis belandt. Zijn revalidatie zal lang duren en een zware weg worden.
  Zijn verpleegster Monica blijkt een oude bekende van Bette, die haar nog kent uit haar schooltijd. Daar was Monica vanwege haar postuur het doelwit van de gemene pesterijen van Bette en haar vriendinnen. Monica blijkt dit echter allemaal vergeven te hebben en ontpopt zich tot een luisterend oor en sterke schouder voor Bette.
  Bette en Monica krijgen steeds diepere gevoelens voor elkaar, die de veeleisende en dwingende Lucas dreigt te verstoren als hij weer thuiskomt uit het ziekenhuis. Vanuit het bed waaraan hij gekluisterd is, beveelt hij Bette om hem in alles te gehoorzamen en behandelt hij haar als een soort slavin. Maar Bette heeft hele andere plannen dan zich door haar man te laten gebruik als huishoudster. Samen met Monica - die de verpleging van Lucas op zich neemt - maakt Bette een plan om zich onafhankelijk te maken van haar wrede en emotioneel afstandelijke man...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • Op bezoek bij Marion van de Coolwijk

 • Ademnood

 • MZZLmeiden geheimen

 • Share & win: Ademnood

 • Meiden zijn gek... op vakantie

Zoek in artikelen