• onze waardering

Recensie: Het bloed kruipt RECENSIE

Wanneer Ciaran Devine na zeven jaar gevangenschap weer vrijkomt, moet reclasseringsambtenaar Paula Cunningham de jongen begeleiden naar een leven van vrijheid in een maatschappij die hij niet meer kent. Een taak die extra bemoeilijkt wordt door de aanwezigheid van Ciarans oudere broer Thomas. Ciarans bekentenis spaarde Thomas destijds van een veel zwaardere straf. Zit er meer achter deze moord dan iedereen oorspronkelijk dacht? Wanneer Cunningham met haar vermoedens naar DCI Serena Flannagan, de rechercheur die Ciarans bekentenis afnam, stapt, ontdekt ze dat zij niet de enige is met twijfels. En dan is er nog Daniel Rolson, de zoon van het slachtoffer. Hoe zal hij op Ciarans vrijlating reageren?

‘Het bloed kruipt’ start onmiddellijk met de moord waarvan de broers Devine beschuldigd worden. In dit korte stukje verleden slaagt Stuart Neville al heel goed in het schetsen van de verhouding die bestaat tussen de oudste broer Thomas en jongste broer Ciaran. Hierdoor krijg je als lezer een ongemakkelijk gevoel dat blijft voorbestaan doorheen de rest van het verhaal.

Na deze korte introductie in het verleden, speelt het verhaal zich hoofdzakelijk in het heden af, vanaf het ogenblik dat Ciaran vrijkomt als negentienjarige. Hierbij gebruikt Neville afwisselend het perspectief van: Ciarans reclasseringsambtenaar Paula Cunningham, zoon van het moordslachtoffer Daniel Rolston, DCI Serena Flanagan en Ciarans eigen perspectief. Overige stukken verleden komen steeds binnen de beleving van één personage aan bod als zijnde een flashback. Dit wordt duidelijk aangegeven en op een natuurlijke manier met de rest van het verhaal verweven waardoor ze een fijne aanvulling vormen.

Wat absoluut opvalt in dit verhaal is Neville’s vermogen om zijn lezer naar een beleving te sturen. Door zijn personages op een bepaalde manier te beschrijven, leidt hij je als het ware naar het gevoel dat bij hen hoort. Het lot van de personages is dan ook rechtstreeks verbonden aan de leesbeleving. Deze karma-achtige manier van schrijven laat toe om te voorspellen wat er met elk personage zal gebeuren.

Desondanks haalt dat de spanning nauwelijks uit het verhaal. Neville heeft voor meer dan genoeg vragen gezorgd rondom de broers Devine waardoor je als lezer blijft lezen tot je alle antwoorden hebt. Soms overdrijft hij hierin, vooral in de verhaallijnen van Flannagan en Cunningham waarbij er nogal wat informatie aan bod komt die gemakkelijk kon worden weg gelaten.

‘Het bloed kruipt’ van Stuart Neville is een fijne thriller, doordrongen door een gevoel van onrust dat je terugvindt op elke pagina. Zijn personages dwingen je mee te gaan in het verhaal en de vele geheimen maken dat je blijft lezen tot je de waarheid achter alles hebt ontdekt. 

Het bloed kruipt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Toen de 12-jarige Ciaran Devine bekende zijn pleegvader vermoord te hebben, ging er een schokgolf door het land.

  DCI Serena Flanagan, toen een ambitieuze jonge rechercheur, nam Ciarans bekentenis af na dagenlang gewerkt te hebben aan het winnen van zijn vertrouwen. Hij is haar vriendelijkheid nooit vergeten – sterker nog, Flanagan is in de zeven jaar dat hij opgesloten heeft gezeten nooit helemaal uit zijn gedachten geweest.

  Reclasseringsambtenaar Paula Cunningham, die nu belast is met de taak Ciaran weer te begeleiden bij zijn terugkeer in de maatschappij, vermoedt dat er meer achter de moordzaak zit dan de politie destijds heeft ontdekt. Ciarans bekentenis heeft zijn broer Thomas gered van een veel zwaardere straf, en Cunningham ziet dat Thomas nog steeds een onnatuurlijk overwicht heeft op zijn jongere broer.
  Als ze met haar theorie naar DCI Flanagan stapt, begint het web van leugens rond de broers te ontrafelen, met mogelijk fatale gevolgen…

  Een meeslepende en huiveringwekkende thriller voor liefhebbers van IJstweeling.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Witcher seizoen 3 komt eraan en nieuwe trailer onthuld

 • Spannende Stranger Things seizoen 4 teaser onthult een spookhuis

 • Bridgerton seizoen 2 teaser: Anthony Bridgerton ontmoet liefdesinteresse Kate Sharma

 • De schaduwkoningin - Marianne en Theo Hoogstraaten

 • Later als ik groot ben - Marian Keyes

Gerelateerde artikelen

 • De boekenplanken van Celine

 • Meester Max en de MINImonsters - Rindert Kromhout

 • Recensie: De wilde heks – De wraak van Chimeara

Zoek in artikelen