• onze waardering

Recensie: Op de groei 3 RECENSIE

Met Op de groei 3 presenteert Sofie Dumont het derde boek in de "op de groei" reeks; een reeks kookboeken dat meegroeit met jou en je kind. Zo draaide het in deel 1 al om gerechten voor tijdens de zwangerschap en de eerste 9 maanden van je kindje. In deel 2 werd aandacht besteed aan tips en ideeën voor lekkere en aangename eetmomenten met je kind. En in dit derde deel draait het vooral om samen koken en gezonde keuzes maken. De ondertitel is dan ook niet voor niets "samen koken zorgt voor lekkerbekken."

Het boek begint met een onderbouwde inleiding over bewust koken voor je kinderen en het maken van gezonde keuzes. Wat eet je beter wel of niet, en waarom? Het boek staat vol gezonde en verantwoorde recepten die daarnaast ook nog eens in het teken staan van het samen doen, leren en ontdekken. Bij ieder recept heeft Sofie Dumont namelijk al benoemd wat je kindje kan bijdragen en welke handelingen hij of zij zou kunnen verrichten.

"Je kinderen op een leuke en speelse manier gezonde keuzes laten maken lukt het best als je hen veel zelf laat doen."

Het boek geeft als leeftijdsindicatie van 3 tot 6 jaar, maar je kunt er natuurlijk niet vroeg genoeg mee beginnen en daarom nam ik samen met mijn 2-jarige dochter alvast de proef op de som en gingen wij aan de gang met een gezonde "peperkoek met pruimen". Waarbij we al meteen de klassieke beginnersfout maakten om niet te letten op wat er in het seizoen is en er dus geen verse pruimen te krijgen waren. Iets waar bij meerdere recepten in Op de groei 3 wel rekening mee gehouden dient te worden.

Het samen koken met je kinderen is een hele leuke bezigheid. Het is daarnaast ook nog eens dubbel functioneel: het brengt eten op tafel, maar het zorgt tegelijkertijd ook nog eens voor quality time. Bovendien vond mijn dochter het hartstikke leuk en interessant om mee te helpen, en doordat je ze erbij betrekt kun je het tot een leerzaam maar toch leuk geheel maken. En ook een peuter van 2 jaar kan al prima meehelpen met kleine taakjes.Naast een gezond tussendoortje probeerde we ook nog een avondmaaltijd uit. Als je door de recepten bladert kom je misschien ook nog wel ingrediënten tegen waar je voorheen nog nooit van gehoord had, zoals warmoes. Of wat minder alledaagse ingrediënten zoals inktvis. Ingrediënten die dan ook weer als nadeel hebben dat je ze wellicht niet gemakkelijk (vers) te vinden zijn.

Wij gingen voor het recept van "vleesbrood met witloof-appelmoes en krieltjes". Ook hier kan er door kinderen al meegeholpen worden, bijvoorbeeld door het gehakt te mengen voor het vleesbrood. En het resultaat mocht er ook wezen. Je zet gegarandeerd een heerlijke en gezonde maaltijd op tafel. Vers!En omdat kinderen geneigd zijn om (meer) te eten van wat ze zelf hebben gemaakt, heb je ook grote kans dat je kinderen mee zullen smullen. En als je samen het hele kookboek wilt doorwerken, dan zal je nog tal van mooie recepten tegenkomen. Het boek bestaat uit verschillende categorieën en geeft zo bijvoorbeeld ook nog zomerse recepten in de categorie "buiten koken", inspiratie voor feestelijke hapjes of inspiratie voor de lunchtrommels in de categorie "brooddozen". Er valt dus nog genoeg te ontdekken aan gezonde, verse en bewuste recepten.

Op de groei 3 - Samen koken zorgt voor lekkerbekken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In 'Op de groei 3: Samen koken zorgt voor lekkerbekken' gaat Sofie Dumont door in het tempo van de ontwikkeling van je kind. De motoriek wordt alsmaar fijner en het is leuk om samen iets op prikkertjes te steken, een gehaktbroodje te kneden of eitjes te scheiden. Met haar dochtertje Grace als inspiratiebron ziet Sofie welke stappen er worden gezet in het jonge leven van een kind van drie tot zes. Het alfabet leren gaat beter met gezonde voeding met ingrediënten die de concentratie bevorderen. Het lentefeest vraagt dan weer om lekkere hapjes en drankjes, zowel voor de ooms en tantes als voor de neefjes en nichtjes.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

 • De grote race - Ruby Coene 

 • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

 • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

 • Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Gerelateerde artikelen

 • Goe gebakken 2

Zoek in artikelen