• onze waardering

Recensie: Nikki en de neanderthalers RECENSIE

De ouders van Nikki zijn veel op reis, en daarom woont ze bij haar opa. Ze wonen op een bijzondere plek, namelijk in het IJstijdmuseum. Helaas zal dat snel gaan veranderen, want ze hebben te horen gekregen dat het museum moet gaan sluiten. Samen met haar opa is ze al bezig om alle spullen in te pakken. Tijdens dat inpakken stuit ze echter op een schatkistje met daarin een dagboek. Als Nikki het dagboek leest, doet ze een bijzondere ontdekking over haar opa, iets wat hij al die tijd geheim heeft gehouden! Tegelijkertijd gebeuren er echter nog een paar vreemde dingen. Er staat een vreemde man voor de deur, er worden neanderthalerbeelden uit het museum vernield en in Lapland wordt er een meisje gevonden met een vacht… Wat zou dit allemaal te betekenen hebben?

Nikki en de neanderthalers is een boek voor kinderen vanaf 9 jaar. De schrijfster Anne-Margreet Matsuura weet hier in haar boek goed op aan te sluiten met een schrijfstijl die gemakkelijk te volgen is. Geen ingewikkelde zinnen, gemakkelijk taalgebruik. Het verhaal wordt ook af en toe ondersteund door bijpassende illustraties die het boek net wat extra tot leven brengen.

Het boek neemt je mee op het avontuur dat Nikki beleeft en Anne-Margreet Matsuura weet wel de spanning erin te houden door er geen voorspelbaar verhaal van te maken. Doordat het gaat over een niet alledaags onderwerp – neanderthalers – kun je ook best wel je fantasie de loop laten gaan en dit gebeurt in het verhaal zelf soms ook. Hierdoor gaat de fantasie alleen soms met het verhaal aan de haal, waardoor het geheel niet meer geloofwaardig overkomt.   

Nikki en de neanderthalers is al met al een spannend verhaal met ontvoeringen, ontsnappingen en achtervolgingen. Niet altijd helemaal geloofwaardig, maar wel een verhaal wat de doelgroep aan zal spreken en hier dus ook goed op aansluit.

Nikki en de Neanderthalers

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Voor Nikki is het heel gewoon om onder het skelet van een mammoet door te lopen: haar opa is directeur van het IJstijd-museum. Wanneer in Lapland een behaard en grommend meisje wordt gevonden, vermoedt opa dat dat weleens een neanderthaler zou kunnen zijn. Maar neanderthalers zijn toch al 30.000 jaar geleden uitgestorven? Het meisje wordt als een proefdier geobserveerd door opa's valse collega professor Filips en dat kan Nikki niet toestaan; zeker niet als ze erachter komt dat dit meisje een soort achternicht van haar is! Zij en haar opa krijgen hulp uit onverwachte hoek om het meisje te redden. Opa en Nikki volgen sporen in de sneeuw door de nachtelijke stad en ze breken in in een dierentuin! Maar is dat voldoende om de enge professor te verslaan?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Blossom Books koopt rechten van nieuwe Kerstin Gier trilogie

  • De Camino - Anya Niewierra

  • Young Adult top 6: februari 2020

Zoek in artikelen