• onze waardering

Recensie: Smokkelkinderen RECENSIE

In de jaren dertig woont de jonge Arie samen met zijn vader, oma en gehandicapte zus Nelleke in een klein huis. Ze hebben het niet breed, maar weten dankzij de smokkelactiviteiten van vader het hoofd boven water te houden. Arie wilt niets liever dan zijn vader helpen, maar begrijpt hij wel alle gevaren? En kan hij iedere smokkelaar vertrouwen?

Smokkelkinderen van Jacques Vriens bestaat uit een mix tussen een historisch jeugdverhaal en een detective. Historisch uiteraard vanwege de tijd waarin het zich afspeelt en het onderwerp, detective omdat er door het boek heen geheimen zijn die de lezer samen met Arie probeert te ontrafelen. Daarbij let Vriens erg op de dosering van de spanning. Nergens wordt het te gortig of te heftig voor de doelgroep.

Dankzij zijn vlotte schrijfstijl leer je de personages vooral kennen vanuit hun acties in plaats van uit informatieve beschrijvingen voorzien door de schrijver. Geen diepgaande karakterschetsen en toch heel erg herkenbare, geloofwaardige en interessante personages waarbij de niet alledaagse keuze voor de gehandicapte Nelleke in het oog springt.

Verder weet het onderwerp erg te boeien, zeker gezien het is geschreven vanuit hoofdpersonage Arie. Het toevoegen van enkele volwassen denkbeelden (de soorten verraders en hoe ermee wordt omgegaan) is een onverwachte extra. Verder kent het boek een uitstekend einde dat volledig past binnen de lijn van het verhaal. Dit dunne boekje leent zich perfect tot een gebruik in diverse lessen waarbij zowel leesfanaten als leestegenstanders overtuigd zullen worden.

Het enige minpuntje komt alleen maar naar boven tijdens het muggenziften. Een gemiste kans ligt in het niet toevoegen van een historisch napraatje waarin wat meer informatie over het smokkelen en de reden waarom wordt gegeven. Dit zou het boek nog net dat tikkeltje meer geven.

Smokkelkinderen van Jacques Vriens biedt een zeer onderhoudend en gemakkelijk te lezen verhaal. Dankzij Vriens’ uitstekende schrijfstijl weet je snel een band te vormen met de personages wat maakt dat je door het verhaal heen vliegt. Een boeiend onderwerp en enkele intrigerende geheimen vormen de extra pluspunten. Dit boek is een absolute aanrader en leent zich ook perfect tot een gebruik in verschillende lessen. Vijf hartjes voor dit verhaal.

Smokkelkinderen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Arie groeit op in Zuid-Nederland tijdens de crisis van de jaren dertig. Zijn vader probeert met smokkelen aan geld te komen. Hij smokkelt van alles naar België, vooral boter, ‘het vette goud’. Samen met zijn gehandicapte oudere zus en zijn vader woont Arie bij zijn bazige oma. Over zijn moeder wordt nooit gesproken. Ze zou zijn gestorven bij zijn geboorte.
  Arie ziet uit naar de dag waarop hij voor het eerst mee mag gaan smokkelen en als ‘voorloper’ moet kijken of de kust veilig is. Maar sommige smokkelaars plegen verraad door de grenswachters in te lichten over op handen zijnde acties. De onrust in het dorp en op school neemt toe. Arie komt midden in die strijd terecht als blijkt dat de vader van zijn vriendinnetje Lisa een van de verraders is. En dan hoort hij tijdens een smokkelnacht ineens iets over zijn moeder...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Reminiscence

 • Recensie: Sex Education - seizoen 3

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Emily in Paris seizoen 2 onthult eerste beelden

Gerelateerde artikelen

 • Madame Pylinska en het geheim van Chopin - Eric-Emmanuel Schmitt

 • Recensie: Bad Moms

 • Sony gaat verder met Ghostbuster, Jumanji, Bad Boys en meer!

Zoek in artikelen