• onze waardering

Recensie: Olga en haar driekwartsmaten RECENSIE

Olga en haar driekwartsmaten is een novelle waarin schrijfster Astrid H. Roemer de familie Pericard typeert, die in december, twee jaar na het overlijden van hun moeder bij elkaar komt in het ouderlijk huis, waar vader Augustus nog altijd resideert. Tot ieders grote verrassing duikt dochter Olga na vier jaar afwezigheid onverwacht op, in gezelschap van haar nooit eerder voorgestelde echtgenoot Angus, om bijna direct weer te verdwijnen, een gebeurtenis die uitmondt in een drama, waar ieder familielid op zijn eigen wijze op reageert en pijnlijke wonden uit het verleden openrijt.

In fragmentarische, korte hoofdstukken (of 'tekstbrokken', zoals voorin het boek wordt omschreven) wordt het perspectief van alle familieleden (inclusief huismeester Lucienne en zelfs hond Beau) en hun gevoelens, gedachten en herinneringen aan Olga beschreven, met uitzondering van dat van Olga zelf, die, hoewel ze de hoofdrolspeelster is, op die manier een ongrijpbaar personage blijft. Of, zoals Angus het verwoordt: 'Mannen zijn voor hun vrouwen als driekwartsmaten want een deel wordt uitgeleefd in het geweld van hun buitenwereld en laat niet van zich horen. Behalve bij een gebeurtenis van ondoorgrondelijk verlies.' En dat is precies wat deze familie overkomt als hun geliefde maar geheimzinnige Olga verdwijnt, waarbij duidelijk wordt dat niemand Olga in feite werkelijk heeft gekend.

Voorin het boek is een stamboom van de familie weergegeven en dat is maar goed ook, want er zijn zoveel personages dat het de lezer al snel doet duizelen (al lijkt de stamboom niet te kloppen en blijft die ongrijpbaarheid aanhouden tot de laatste bladzijde). De schrijfstijl is erg staccato; er staat geen woord teveel – eerder te weinig – en dat vraagt toewijding en concentratie van de lezer. Astrid Roemer ontving in 2016 de P.C. Hooftprijs voor haar oeuvre, dat naast romans uit poëzie en theaterteksten bestaat. Ze brak in Nederland door met het boek Over de gekte van een vrouw. In 2016 verscheen Onmogelijk Moederland, waarin drie eerder geschreven romans zijn gebundeld.

Net als Olga zelf is deze roman een mysterie dat stukje bij beetje door de lezer ontrafeld moet worden. Met Olga en haar driekwartsmaten schreef Astrid Roemer een eigenzinnige novelle die leest als een labyrint vol familiegeheimen.

Olga en haar driekwartsmaten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In de familie Pericard is het traditie om de laatste week van het jaar met elkaar in het ouderlijk landhuis door te brengen. Het is december 2013. Ieder van de vier volwassen kinderen wil er meer dan anders een feest van maken en ook de huismeester heeft zijn redenen om uiterst opgewonden te zijn. De heer des huizes wil zich na het overlijden van zijn vrouw weer warmen aan hun kinderen, kleinkinderen en dier geliefden. Zijn jongste zoon komt na jaren van afwezigheid uit Frankrijk, dochter Olga stelt haar nieuwe echtgenoot voor, zelfs zijn zuster spoedt zich met haar partner over de snelweg van Luxemburg naar het uiterste noorden van Holland. Allen willen ze het jaareinde vieren zoals toen Eva Pericard nog hun hartelijke gastvrouw en moeder was. De familie is welgesteld. Niemand mag wat dan ook tekortkomen. Dan gebeurt buitenshuis in de nacht aan zee iets onverwachts en niet te vermijden incidenten herordenen definitief de stand van zaken. Olga en haar driekwartsmaten gaat over diverse levens die zich moeiteloos bewegen naar perfectie om in de onvoorspelbaarheid van het dagelijks bestaan te stranden. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Italië voor altijd - Nicky Pellegrino

 • Recensie: 't Hooge nest

 • Recensie: De stad wint altijd

Zoek in artikelen