• onze waardering

Recensie: Eilandgeheimen 2 - Vermist RECENSIE

Wanneer de 16-jarige Tobias ontwaakt, bevindt hij zich in een ziekenhuis. Zonder herinneringen aan het ongeluk dat hem er bracht, maar wel met een heel duidelijk beeld van zijn zusje Julia. Of dat denkt hij toch, want zijn familie beweert dat hij helemaal geen zusje heeft. Beeldt hij het zich allemaal in?

Schrijver Gerard van Gemert is vooral bekend om zijn series waarin sport (lees voetbal en hockey) centraal staat. Met zijn serie Eilandgeheimen wijkt hij af van dit stramien. In plaats daarvan vertelt hij over het reilen en zeilen van een tiener die op het Eiland Terschelling woont, in dit geval de zestienjarige Tobias. Dit tweede verhaal van de reeks begint met een brief gericht aan Juul, die is ondertekend door mama. Dat staat garant voor een mysterieuze start, een lijn die van Gemert helemaal doortrekt tot in het eigenlijke verhaal.

De mix van de brieven en Tobias' beleving vormt een leuke combinatie die heel wat spanning opwekt. Je voelt de drang te blijven lezen om te ontdekken hoe de vork in de steel zit. Wat daarbij opvalt, is het goede wegwerken van losse eindjes of vraagtekens. Een enkele keer ontbreekt een plausibele uitleg voor een bepaalde gebeurtenis, maar het merendeel van de tijd kan je gewoon doorlezen zonder gefronste wenkbrauwen. Veel is daarbij natuurlijk te danken aan de uitmuntende schrijfstijl van Gerard van Gemert. Het samenspel van toevalligheden en uitzonderlijke situaties is gekoppeld aan geloofwaardige oplossingen voor de meeste vragen die opkomen tijdens het lezen.

De minpunten van het verhaal zijn zeer beperkt. Omwille van de bescheiden omvang van Vermist is er weinig ruimte voor veel diepgang en achtergrond bij de personages. Het beïnvloedt de kwaliteit van het verhaal niet, maar houdt de personages wel aan de vlakke kant. Ook de snelheid waarmee alles gebeurt, ligt erg hoog. Grootste struikelblok is daarbij de rappe ontwikkeling van een band tussen Tobias en verschillende personages.

Vermist van Gerard van Gemert is een uitstekende aanvulling in de boekenkast van een lezer die houdt van spannende jeugdboeken met een bescheiden omvang. Dankzij de vlotte schrijfstijl, herkenbare personages en speciale gebeurtenissen houdt dit verhaal je van begin tot einde in de ban. Absolute aanrader die vier hartjes verdient!

Eilandgeheimen 2 - Vermist

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tobias wordt wakker in het ziekenhuis. Hij heeft het auto- ongeluk overleefd waarbij zijn ouders om het leven zijn gekomen. Langzaam keren de beelden terug: Tobias herinnert zich dat ze onderweg waren naar AquaZoo en dat zijn kleine zusje Julia naast hem in haar kinderstoeltje zat. Maar tot zijn verbijstering zegt opa: 'Tobias, je hebt geen zusje.' Dit is pas het begin van een hele reeks raadsels waarvoor Tobias zich geplaatst ziet. Is hij eigenlijk wel wie hij denkt dat hij is? Of is hij gek aan het worden? Wie kan hij nog vertrouwen? Gelukkig is er Valerie, die hij kent van de basisschool en die zijn steun en toeverlaat wordt in deze zeer verwarrende tijden. Niets is wat het lijkt in het zenuwslopende tweede boek van de jeugdthrillerserie 'Eilandgeheimen'. Een spannend verhaal vol verrassende wendingen voor onderzoekers vanaf 12 jaar.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De jacht op de groene diamant - Barbara Laban

 • De bloemist – C.L. Pattison

 • De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

 • A Touch of Ruin - Scarlett St. Clair

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Vermist

 • Recensie: Verlamd

 • Recensie: Vermist

 • Recensie: Ademloos

 • Recensie: Verdacht

Zoek in artikelen