• onze waardering

Recensie: Superfood ontbijt RECENSIE

Het is overduidelijk. In de supermarkten, in de kookboeken en op tv: superfood is hot! Geheel begrijpelijk dat auteur Kate Turner de kans aangrijpt om een kookboek op de markt te brengen over superfood. De combinatie tussen superfood en ontbijt staat centraal. Ook dit past mooi in het straatje van de nieuwste kookboeken. Er komt immers steeds meer aandacht voor het ontbijt als echte maaltijd. De tijd dat we een boterhammetje met kaas aten is nu echt voorbij. Ook voor het ontbijt willen we iets bijzonders! Als auteur van dit boek pleit zij voor: "Gezond en snel: voor een goed begin van je dag".

Het eerst wat opvalt aan Superfood ontbijt is het formaat. Het kookboek is klein van stuk en ook niet heel dik. Toch telt het boekje 60 pagina's boordevol met ontbijtrecepten waarin de superfoods een grote rol spelen. De heldere en logische opbouw valt daarna op. Eerst wordt beschreven waarom ontbijten zo goed voor je is, vervolgens wordt toegelicht hoe je iedere dag van de week kan zorgen voor een superfood ontbijt, waarnaar een standaard ingrediënten lijst volgt (deze ingrediënten moet je gewoon in je kast hebben staan!). Na deze drie korte, informatieve hoofdstukken is het tijd om aan de slag te gaan in de keuken!

De vormgeving van Superfood ontbijt is zeer indrukwekkend. De pagina's zien er vrij modern uit en de foto's zijn kleurrijk. Bij het maken van de recepten is duidelijk bewust stil gestaan bij het opdienen. De recepten bieden een mooie afwisseling in ontbijt ideeën. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtparfaits, smoothies, een smoothie-in-een-kom, maiskikkererwtenbeignets of home made zoet kokosbrood.

Naast twee grotere recepten zijn ook enkele basics getest. In het hoofdstuk 'Ingrediënten om in huis te hebben' wordt kort en krachtig beschreven hoe je ervoor kan zorgen dat je enkele basis ingrediënten snel kan maken. Zo heb ik heerlijke, zoete frambozen chia-jam gemaakt. Ook maakte ik hazelnotenmelk. Deze laatste was nodig voor een ander recept (zie hieronder bij de chocolade-hazelnootpap).

Als eerste maakte ik quinoa-superzaadbrood. Het recept is duidelijk omschreven, volgens korte stappen. De ingrediëntenlijst is helder en vrijwel alle ingrediënten zijn tegenwoordig in de alledaagse supermarkten verkrijgbaar. Dit maakt het anno 2017 nog aantrekkelijker om te koken met superfoods. Bij het proeven van dit quinoa-superzaadbrood merkte ik dat quinoa niet helemaal mijn ding is. Heerlijk zijn wel al die zaden, zoals pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad. Het zorgt voor een stevige bite in het brood en ook ben je langer verzadigd. Dit brood legt een flinke bodem, zodat je de dag echt goed start!

Daarna werd het recept chocolade-hazelnoot-pap gemaakt. Mmmm, hazelnoot en chocolade?! Dat kan bijna niet fout gaan. En inderdaad, een heerlijk, warm ontbijtje. Aangezien je gebruik maakt van rauwe cacao kan je optimaal genieten van die cacaosmaak, terwijl je ook nog eens hartstikke gezond aan het ontbijten bent!! O ja, en van de restjes pap kan je ook nog eens snel lekkere koekjes bakken.

Opmerking bij de foto: De cacaonibs waren tijdelijk niet verkrijgbaar in de supermarkt. Vandaar dat er in plaats daarvan wat pure hagelslag is toegevoegd.

Wat betreft originaliteit verdient dit kookboek van Kate Turner geen vijfde ster, maar...

Ben jij fan van superfood? Ben jij gemotiveerd om ook voor het ontbijt eens iets creatiefs op tafel te zetten? Dan is Superfood ontbijt helemaal voor jou!

Superfood ontbijt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De belangrijkste maaltijd van de dag... maar dan anders
  In Superfood ontbijt staan 25 ontbijttoppers: een ontbijt voor als je 's morgens moet haasten, voor een lekker lui weekend, en voor jonge gezinnen. Ze zitten allemaal vol natuurlijke superfoods, zoals granen, zaden, noten, fruit, groente en peulvruchten. Voor een extra boost worden voedingssupplementen zoals açai, lucuma en spirulina toegevoegd. Met tips over de bereiding van de ontbijtjes en extra informatie over superfood. De recepten bevatten geen gluten en geraffineerde suikers en de meeste zijn vegetarisch en lactosevrij. Je hoeft geen dag hetzelfde te ontbijten: van ontbijtrepen, granola, smoothies, brood en beignets tot roerei, frittata en ontbijtparfaits.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Power Bowls

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen