• onze waardering

Recensie: De geheimzinnige tuin RECENSIE

2001. De New Yorkse Addison draagt een geheim met zich mee wat ze koste wat kost voor haar verloofde verborgen wil houden. Als haar verleden haar dreigt in te halen, neemt ze het aanbod van haar schoonouders gretig aan om de zomer te vertoeven op hun net aangeschafte landhuis in Engeland. Eenmaal op het landgoed waant ze zich veilig voor haar eigen verborgen geheimen maar stuit ze op een prachtige tuin vol camelia's die hun eigen geheimen uit het verleden lijken te hebben.

1940. Flora woont in New York en werkt in de bakkerszaak van haar ouders. Financieel staat het er niet best voor en als Flora een aanbod van een vreemdeling krijgt om snel geld te verdienen besluit ze dat te doen. Haar opdracht is om een zeldzame bloem te vinden op een landgoed in Engeland.  Maar behalve de bloem vindt Flora veel meer in het oude landhuis. 

Ken je dat? Dat in je in bed ligt te lezen en je ogen vallen dicht maar je wilt perse doorlezen? Dat had ik bij De geheimzinnige tuin van Sarah Jio; het is bijna onmogelijk om het boek weg te leggen. De verschillende verhaallijnen lopen, hoewel er 60 jaar tussen zit, bijna gelijk met elkaar op en de geheimen van het landhuis en zijn bewoners worden stukje bij beetje prijs gegeven waardoor er eigenlijk geen geschikt moment meer lijkt om het boek nog weg te leggen. Door de onderbrekingen in het verhaal wanneer je naar de andere verhaallijn gaat, heb je cliffhanger na cliffhanger en bouwt de spanning op. Het is knap van schrijfster Sarah Jio dat ze het toch voor elkaar krijgt dat de ontknopingen ook echt pas in de laatste hoofdstukken plaatsvinden.

De kaft van De geheimzinnige tuin is overigens ook prachtig. Uitgeverij Boekerij heeft via facebook Nederlandse lezers een stem gegeven om aan te geven welke kaft het meest aansprak. Het resultaat mag er zijn; een zonovergoten tuin, een geheimzinnige kas en prachtig helder roze bloemen (camelia's natuurlijk) die de kaft sieren.

Sarah Jio is in Nederland nog niet heel bekend, maar in Amerika, Turkije, Scandinavië en China is zij bestsellerauteur en is haar populariteit immens groot. Hoogste tijd dat Nederlandse lezers ook wat beter kennis met haar maken dus!

Sarah Jio was onlangs in Nederland en gaf in een interview prijs dat zij bij al haar boeken altijd eerst de titel bedacht én, hoe bijzonder, het laatste hoofdstuk schrijft. Op de vraag of ze dan, aan het einde van haar boek, dat laatste hoofdstuk nog veel moest aanpassen, antwoordde ze ontkennend. Wanneer je het boek met deze wetenschap leest, kun je niet anders van veel respect hebben voor het schrijftalent dat Sarah Jio bezit. Het verhaal is romantisch, spannend en origineel; een zeldzame bloem in de hoofdrol, dat hoor je niet vaak. De setting van een landhuis waar een familie generatieslang zijn geheimen heeft verborgen spreekt tot de verbeelding en inspireert om zelf ook op zoek te gaan naar prachtige landgoeden met verborgen geheimen.

De geheimzinnige tuin was mijn eerste boek van Sarah Jio maar heeft me positief verrast! Het boek is meeslepend geschreven, spannend en zit slim in elkaar waardoor het tot een ontknoping komt waar alle losse eindjes bij elkaar komen. Een heerlijk boek om mee op de bank te ploffen met een grote mok thee en er niet meer vanaf te komen tot hij uit is! 

De geheimzinnige tuin

 • Auteur:

  Sarah Jio
 • Verschenen:

  3 maart 2017
 • Uitgave:

  ISBN 9789022579725
  Uitgever Boekerij
  352 pagina's
 • Uitgever:

  Boekerij
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog ligt in het geheim het laatste exemplaar van een bijzondere bloem verborgen op een Engels landgoed. De bloem, een camelia met de naam Middlebury Pink, is veel geld waard. De Amerikaanse amateurbiologe Flora wordt door een internationale bende ingehuurd om in het landgoed te infiltreren en de bloem te stelen. Haar zoektocht brengt haar totaal onverwacht een nieuwe liefde, maar haar prille geluk wordt overschaduwd door de ontdekking van een aantal gruwelijke misdaden. Meer dan een halve eeuw later neemt tuinarchitect Addison haar intrek in het landhuis, dat nu eigendom is van de familie van haar echtgenoot Rex. De gedeelde liefde voor mysteries wordt aangewakkerd door de vondst van een oud notitieboekje van de tuinman, en een geheimzinnige tuin. Maar de pagina's van het notitieboekje wijzen op duistere zaken, die ooit op ingenieuze wijze verhuld werden. Het gevaar waar Flora destijds tegenover stond blijkt nog zeer sterk aanwezig - zal Addison haar lot delen?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Water - Lara Reims

 • HIldes geluk - Marie Lamballe

 • De 21 allerbeste Netflix Original series ooit

 • Recensie: Twee zomers

 • Authentiek Japans thuis - Maori Murota

Gerelateerde artikelen

 • Chicklit Top 6: juni 2018

 • Recensie: Eiland in bloei

 • Recensie: Die avond aan het meer

 • Fictie top 6: februari 2021

 • Populaire boeken die in mei 2022 verschijnen

Zoek in artikelen