• onze waardering

Recensie: Een van ons liegt RECENSIE

Een van ons Liegt is een razend spannend Young Adult boek die je, zodra je bent begonnen met lezen, niet meer loslaat. Van begin tot eind weet het boek je te pakken en wil je niet stoppen met lezen tot je de laatste pagina hebt omgeslagen.

Een van ons liegt draait om vijf personen. We hebben Bronwyn; zij is de nerd van de klas die altijd hoge cijfers haalt en zich altijd aan de regels houdt. Dan is er Addy, de diva en de perfecte Homecoming-prinses. Nate is de crimineel van het stel die al een keer opgepakt is voor het dealen van drugs. Cooper is de atleet en de sterspeler van het honkbalteam. Als laatste is er Simon die altijd het buitenbeentje is en een beruchte roddelapp heeft ontwikkeld. Al deze vijf leerlingen moeten op maandagmiddag nablijven. Maar na een serie gebeurtenissen komt Simon te overlijden. Wat eerst op een ongeluk leek, blijkt later om moord te gaan. Elk van de vier overgebleven leerlingen heeft een motief, Simon wilde namelijk over elk van hen wat gaan posten op de roddelapp. Ze hebben allemaal een motief en allemaal hebben ze een geheim. En een van hen liegt.

Karen M. McManus heeft met Een van ons Liegt een fantastisch debuut afgeleverd. Dit boek heeft me op meerdere levels weten te verassen. Zo zijn de personages ontzettend goed uitgewerkt. Vrijwel meteen aan het begin van het boek worden alle personages geïntroduceerd. In eerste instantie lijken alle vijf de hoofdpersonen een groot cliché te zijn. We hebben de nerd, de diva, de sporter, de badboy en het buitenbeentje. Na de dood van Simon leren we alle personages beter kennen. Elk hoofdstuk is vanuit een ander standpunt geschreven. We lezen dus ook met elk personage mee. Dit zorgt ervoor dat je met elk personage mee gaat leven, zo leren we bijvoorbeeld hun geheimen en angsten kennen. En komen we erachter dat de personages eigenlijk helemaal niet stereotiep en cliché zijn als op het eerste oog leek.

McManus weet elke hoofdpersoon een eigen karakter te geven en met elke hoofdpersoon leven we mee. Je raakt met ze bevriend en het voelt bijna alsof je ze zelf echt kent. Juist doordat we het gevoel hebben dat we de personages zo goed kennen maakt dat het boek zo spannend is, want immers een van hen liegt. Als lezer ben je continu bezig met het ontrafelen van het verhaal. Wie heeft Simon vermoord? Eén voor één ga je de personages af in je hoofd om tot de conclusie te komen dat je geen idee hebt wie het gedaan zou kunnen hebben.

Het tweede punt wat mij verraste in het boek was de ontknoping. Het verhaal heeft nooit in spanning afgenomen en tot het eind toe zat ik op het puntje van mijn stoel om te ontdekken wie Simon vermoord had. De climax van het boek weet de lezer met open mond achter te laten. Ik was blij verrast hoe goed het hele verhaal in elkaar zat.

Het boek weet de aandacht van de lezer tot de laatste pagina vast te houden. McManus heeft dit boek heel ingenieus in elkaar gezet waardoor het hele boek een echte pageturner is geworden. Ik kan niet wachten om meer van deze schrijfster te zullen gaan lezen.

Een van ons liegt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  De zeventienjarige Simon Kelleher heeft Bayview Highs beruchte roddel-app ontwikkeld. Hij kondigt groots aan dat hij sappige nieuwe verhalen over vier populaire medescholieren gaat onthullen. Maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus. Bronwyn, Cooper, Addy en Nate - het brein, de atleet, de prinses en de crimineel van de school - zijn het onderwerp van Simons roddels en veranderen in verdachten zodra bekend wordt dat zijn dood geen ongeluk was. Wie is er te vertrouwen? Wie van hen is schuldig? Ieder van hen heeft iets te verberen. Ieder van hen zou het gedaan kunnen hebben, om te voorkomen dat de roddels op de app onthuld zouden worden. En een van hen liegt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: april 2023

 • Broeinest - van Sambeek

 • Hine - Lotte Kok

 • Recensie: Soof 3

 • Dode hoek - M.W. Craven

Gerelateerde artikelen

 • Dit is de cast van de 'One of Us Is Lying' tv-serie

 • Interview Karen M. McManus van Een van ons liegt

 • Eerlijk duurt het langst - Karen M. McManus

 • Young Adult top 6: mei 2019

 • Jennifer Morrison regisseert pilotaflevering van de 'One of Us Is Lying' tv-serie

Zoek in artikelen