• onze waardering

Recensie: Het nieuwe spookhuis RECENSIE

Nera woont samen met haar vader en haar grootmoeder in een woonwagen. Haar oma is waarzegster op de kermis en haar vader heeft een spookhuis. Onlangs is er op de kermis een nieuw spookhuis gekomen, dat veel enger is en dat daardoor veel meer bezoekers trekt. Eigenaar van dit spookhuis is Herwald de dwerg.

Nera gaat op onderzoek uit en ontdekt dat de publiekstrekkers van het nieuwe spookhuis echt zijn. Ze blijken ook bijzonder ongelukkig te zijn en Nera besluit ze te helpen met ontsnappen.

Het nieuwe spookhuis heeft op de cover staan dat het boek niet voor bangeriken is. Dat belooft wat. Het is inderdaad een spannend boek, maar op een leuke en luchtige manier. Het wordt nergens eng of te spannend.

Toch gebeuren er genoeg spannende dingen. Herwald is op reis gegaan om zijn spookhuis te vullen en heeft een echte mummie, prins Toet, een pas gebeten vampier oftewel de ondode Dragos én de faun Eus ontvoerd, gevangen genomen en stelt ze tentoon in het spookhuis. O ja, hij heeft ook nog een driekoppige hellehond die de boel moet bewaken.

Prins Toet, Dragos en Eus lijken in eerste instantie indrukwekkende en huiveringwekkende wezens met een eigen wil, maar al snel blijkt dat vooral Herwald en zijn hellehond gevaarlijk zijn.

Het nieuwe spookhuis is vol humor geschreven, wat het boek verrassend leuk maakt. Zo maak je kennis met faraopower en leer je dat in de oren van een hellehond precies een stronk broccoli past.

En ten slotte leer je ook nog iets van Het nieuwe spookhuis. Faunen hebben een magische verbinding met de natuur en iedereen valt in slaap als een faun op zijn panfluit speelt. Ook doet de oma van Nera veel wijze uitspraken. 'Iets is pas eng als je weet dat iets anders enger is' bijvoorbeeld, of 'Op een weg die naar een bestemming leidt, slaat niemand zonder reden rechtsaf'.

De eerste mooie boodschap in het boek is 'als je echt iets wil, zal het gebeuren'. Daarnaast krijg je het advies mee dat je juist iets moet zien te maken van het heden want 'het verleden is iets van lang geleden'.

Het nieuwe spookhuis is een erg leuk boek voor kinderen in de hoogste groepen van de basisschool. Het is overigens ook leuk om aan wat jongere kinderen, die een beetje spanning wel aankunnen, voor te lezen. Het nieuwe spookhuis is het eerste deel van De engste serie ooit. De titel van het tweede deel is al bekend, De Transsylvanië Express. Deze zal begin 2018 verschijnen.

De engste serie ooit 1 - Het nieuwe spookhuis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het nieuwe spookhuis op de kermis heeft een levensechte mummie die uit zijn sarcofaag kruipt, een faun en zelfs een doodenge vampier die dreigend op je afspringt. Er is ontdekt dat deze griezels echt zijn. Ze zijn ontvoerd door Herwald, de eigenaar van het spookhuis. Nera besluit de griezels te helpen. Maar dat gaat niet zonder gevolgen ...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 15 hele leuke kinderboeken om te lezen tijdens de Leesweken

 • Cold Case 2 - Countdown - Tina Frennstedt

 • Niemands Kind - Ingrid von Oelhafen & Tim Tate

 • Blauwdruk van geluk - Petra Kruijt

 • De legende ontwaakt - Helena Dahlgren

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De voorleesfiets

 • Recensie: Lawinegevaar

 • Recensie: 300 minuten

Zoek in artikelen