• onze waardering

Recensie: De behandeling RECENSIE

Wanneer een koppel ernstig mishandeld en vastgebonden in hun woning wordt gevonden en hun achtjarige zoontje nergens te bekennen is, wordt rechercheur Jack Caffery op de zaak gezet. De zaak doet hem denken aan een tragedie in zijn eigen leven en hij heeft er dan ook alles voor over om deze op te lossen. Echter is hij zo geobsedeerd door de gebeurtenis in het verleden, dat het moeilijker voor hem wordt om afstand te houden van de zaak. De mysteries blijven zich opstapelen en als de kinderen in de omgeving praten over een trol die in de bossen leeft, krijgt de zaak een vreemde wending.

Vanaf de eerste bladzijde van De Behandeling was ik geboeid en wilde ik niet meer stoppen met lezen. De mysteries leken zich maar op te blijven stapelen en de spanning zorgde ervoor dat ik van het begin tot het eind geboeid was. Mo Hayder heeft de verhaallijn op zo een manier opgebouwd, dat het niet verwarrend werd en zeker niet ging vervelen. Het plot zit sterk in elkaar en telkens wanneer er weer een puzzelstukje op zijn plek leek te vallen, werd hier eerst een flinke aanloop naar genomen: je wist gewoon dat er iets aan zat te komen. Toch heb ik mij een aantal keren flink vergist wanneer ik dacht hoe alles in elkaar stak: Mo Hayder heeft mij een aantal keren dan ook flink op het verkeerde been gezet en kwamen er op een briljante manier plottwists in voor die ik totaal niet aan zag komen! De spanning zat er dus goed in en mijn nieuwsgierigheid naar de ontknoping werd steeds groter.

Het plot, de personages, de schrijfstijl: alles zit ijzersterk in elkaar. De gebeurtenissen in het boek zijn echter wel huiveringwekkend. Pedofilie speelt een grote rol. Hier ben ik wel een aantal keer van geschrokken, maar dit zorgde er ook voor dat ik juist wilde weten hoe het allemaal in elkaar stak en het verhaal werd hierdoor nog enger en spannender.

Voorafgaand aan De Behandeling schreef Mo Hayder het boek Vogelman, ook met in de hoofdrol rechercheur Jack Caffery. In De Behandeling worden de gebeurtenissen uit Vogelman vaak aangekaart en ook worden er spoilers gegeven over de gebeurtenissen in dit boek. Toch is De Behandeling niet per se een vervolg op Vogelman: het kan ook los van elkaar worden gelezen. Zelf heb ik Vogelman niet gelezen en merkte ik dat ik sommige stukken waarin de gebeurtenissen uit het vorige boek werden genoemd, overbodig vond. Er gebeurde namelijk al zo veel. Ook was soms voor mij onduidelijk waarom er door Jack op een bepaalde manier gereageerd werd. Ondanks dit kan ik wel begrijpen dat dit soort informatie juist interessant is voor de mensen die het voorafgaande boek hebben gelezen.

Het eerste woord dat bij mij in gedachte komt als ik aan De Behandeling denk is “creepy”, en dat is nu precies wat ik verwacht van een goede thriller. Het verhaal bleef na afloop nog in mijn hoofd dwalen en was naast heftig en luguber ook schokkend. Hoe dichter bij de ontknoping, hoe moeilijker het werd om te stoppen, al liet het einde mij wel ietwat gefrustreerd achter. Vier hartjes voor deze spannende thriller!

De behandeling

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Meer dood dan levend wordt het echtpaar Peach in hun huis in Londen aangetroffen: vastgebonden, mishandeld en uitgedroogd. Van hun zoontje Rory en de dader ontbreekt elk spoor. Kinderen in de omgeving spreken van een 'trol' die hen lastigvalt.


  Verbeten stort rechercheur Jack Caffery - de getroebleerde held uit VOGELMAN - zich op het onderzoek. Een complicatie hierbij zijn Caffery's persoonlijke herinneringen aan de nooit opgehelderde verdwijning van zijn broertje Ewan, vijfentwintig jaar geleden. Gaandeweg het onderzoek komt er zoveel modder boven dat Caffery zelf door de stroom lijkt te worden meegesleurd...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Luca

 • Deze verwijderde beelden veranderen jouw blik op Draco voor altijd

 • Friends reünie bonusmateriaal gedeeld door James Corden

 • Fake! - Carry Slee

 • Lucht - Lara Reims

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De Behandeling

Zoek in artikelen