• onze waardering

Recensie: De Franse wereldkeuken RECENSIE

Wie denkt dat de Franse keuken eenzijdig en saai is, heeft het volgens Tessa Kiros mis! Tijdens haar vakantie in de Franse hoofdstad Parijs ontdekte ze de veelzijdigheid van deze moderne, traditionele, maar ook mediterrane keuken.

Het kookboek De Franse wereldkeuken omschrijft goed waar Tessa Kiros haar recepten op gebaseerd heeft. De gerechten komen namelijk niet alleen uit Frankrijk, maar ook uit de voormalige koloniën van Frankrijk en andere gebieden. In de inhoudsopgave van het kookboek zie je dan ook staan Provence, Guadeloupe, Vietnam, Pondicherry, Réunion en Normandië. Elk hoofdstuk begint met een korte introductie over het gebied waaruit de recepten komen. Hierin deelt Tessa haar eigen ervaringen en vertelt ze over de geschiedenis van het gebied. Bijvoorbeeld de Provence, waar ze graag verse producten haalt bij boeren uit de buurt. Erg leuk, die voorbeelden geven het boek een persoonlijk tintje.

Dan de recepten. Vooropstaand, ik waardeer de originele indeling van het kookboek. Zo maak je kennis met elk gebied en ontdek je de authentieke gerechten uit dat gebied. Nadeel is dat het daardoor erg lastig is om een gerecht te vinden voor een bepaald moment van de dag. Desserts, tapas, vleesgerechten, snacks, alles staat door elkaar heen. Daardoor is dit kookboek niet geschikt als je 'even snel' iets wilt koken, maar dat hangt ook af van je persoonlijke voorkeur. Zelf vind ik het fijn als een kookboek is ingedeeld in ontbijt, lunch, nagerechten en dergelijke. Ben jij iemand die graag een uurtje gaat bladeren in een kookboek om inspiratie op te doen, dan is dit kookboek daar geschikt voor.

Met 150 recepten zit er voor iedereen wel iets tussen. Van lekkere desserts tot aan rijke vleesgerechten met veel specerijen, er is veel variatie. Elk recept heeft een Franse naam, ook dat maakt snel zoeken naar een gerecht iets lastiger. De recepten zijn duidelijk omschreven, voorzien van een korte introductie van Tessa over haar tips of ervaringen. De ingrediëntenlijst is over het algemeen niet al te lang en bevat producten die goed verkrijgbaar zijn. Een nadeel vind ik dat niet alle gerechten ondersteund worden door een foto. Tussen de recepten door staan overigens wel prachtige sfeerbeelden.

Al met al geeft De Franse wereldkeuken ook echt een goed beeld van deze authentieke keuken en biedt genoeg inspiratie voor de thuiskok. Nadelen zijn toch wel de indeling, namen van de recepten (waarom geen Nederlandse vertaling eronder?) en het gebrek aan afbeeldingen van recepten. Daarom krijgt dit kookboek van mij 3 hartjes.

Zelf heb ik natuurlijk ook een aantal recepten uitgeprobeerd. Zo maakte ik een heerlijke Tarte au citron en een verfrissende Zoute mangolassi (overigens wel een Nederlandse naam). Beide waren gemakkelijk om te maken en smaakten er goed!

Tarte au Citron

Mangolassi

De Franse wereldkeuken van Tessa Kiros

 • Auteur:

  Tessa Kiros
 • Verschenen:

  19 april 2017
 • Uitgave:

  ISBN 9789089897282
  Uitgever Terra - Lannoo
  288 pagina's
 • Ondertitel:

  Van de provence tot pondicherry
 • Uitgever:

  Terra - Lannoo
 • Genre:

  Kookboeken
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De Franse wereldkeuken van Tessa Kiros
  Op vakantie in Parijs viel het Tessa Kiros op dat de stad een smeltkroes van verschillende culturen is geworden, waarbij iedereen zijn eigen geschiedenis en smaken met elkaar deelt. Zo verandert de traditionele Franse keuken in een wereldkeuken met gerechten die bereid worden met bijzondere lokale producten en volgens lokale tradities. Dit nieuwe boek van Tessa Kiros laat je kennismaken met de vele verschillende smaken van deze Franse wereldkeuken. Ze neemt je mee naar de Provence en Normandië, maar ze maakt ook de oversteek naar de voormalige koloniën van Frankrijk: Guadeloupe, Vietnam, Pondicherry en La Réunion. Naast de ruim 150 zeer verschillende recepten, laat Tessa Kiros je ook kennismaken met zes verschillende Franse streken en landen. Door de prachtige foto's en kleurrijke opmaak krijg je direct zin om te gaan reizen en de gerechten te proeven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

 • Alle weetjes over Taylor Swift - Arie Kaplan

 • Harteloos - Elsie Silver

 • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

 • De roadtrip - Beth O'Leary

 • De Tweede Slaap - Robert Harris

 • Recensie: Eeuwige jeugd

Zoek in artikelen